Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Esed rejimi var olduğu sürece bölgeye istikrar gelmez

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Esed rejimi var olduğu sürece bölgeye istikrar gelmez

Finlandiya ile Türkiye’nin eşbaşkanlık yaptığı Arabuluculuk Dostlar Grubu’nun 5. Dışişleri Bakanları toplantısı bugün gerçekleştirildi. Toplantı sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiyalı mevkidaşı Erkki Tuomioja ile birlikte Birleşmiş Milletler’de (BM) basın açıklaması yaptı.

Bakan Çavuşoğlu, çatışmaların önlenmesi ve barışçıl çözüm için arabulucuğun önemini savunan bu gruba BM bünyesindeki ilginin artmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Toplantı sonrası gazetecilerin Suriye’de yaşanan son durumla ilgili sorularını cevaplayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Esed rejimi var olduğu sürece bölgeye istikrarın gelmeyeceğini savundu. Çavuşoğlu, Irak hükümetinde yaşanan dönüşümü memnuniyetle karşıladıklarını, bir benzerini Suriye’de de beklediklerini ifade etti.Dışişleri Bakanı, Suriye’deki son gelişmelerle ilgili soruya, “Suriye’deki olaylar daha kötüye gidiyor. Esed rejimi 200 binden fazla insan öldürdü. IŞİD ve diğer terör örgütleri bölgede negatif bir etkiye sahip ve bölgedeki istikrarı bozuyor. Bundan dolayı geniş kapsamlı bir programa ihtiyacımız var. Öncelikle bölgedeki terörün desteklenmesi engellenerek, bölgede barış ve istikrar sağlanması lazım. Bölgenin insani yardım beklentilerini de karşılamak lazım. Irak ve Suriye’yi tek bir fotoğraf olarak görüyoruz. Irak’ta özellikle hükümmette yaşanan dönüşümü memnuniyetle karşılıyoruz. Benzer bir siyasi dönüşümü Suriye’de de bekliyoruz. Esed rejimi olduğu sürece bölgede istikrardan ve güvenlikten bahsedemeyiz. Bunlarla ilgili duruşumuzu ve krizin çözümü için değerlendirmelerimizi paylaşıyoruz.” şeklinde cevap verdi.

Terör örgütü IŞİD’e karşı kuralacak uluslararası koalisyona Türkiye’nin nasıl destek vereceğine ilişkin soruya Çavuşoğlu, Türkiye başta komşuları olmak üzere tüm dünyada yaşanan teröre karşı, mücadele etmeye devam edeceğini söylemekle yetindi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ayrıca Sudan ve Güney Sudan arasındaki ilişkilerin onarılmasında Türkiye’nin gayret gösterdiğini söyledi. Arabulucuk grubunun iki ülke arasındaki ekonomi ve sosyal politikalar konusunda iyi bir araç olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye’nin her iki ülke arasındaki ilişkilere birçok katkıda bulunduğunu hatırlattı. Çavuşoğlu son olarak Türkiye’nin Somali’ye hastane dahil olmak üzere insani yardım konusunda destek verdiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.