Diplomasi hızlandı ama Gazze’de katliam hız kesmiyor

Diplomasi hızlandı ama Gazze’de katliam hız kesmiyor

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve BM Genel Sekreteri Ban’ın Gazze ateşkesi için bölgeye geldiği gün İsrail, Gazze’yi vurmaya devam etti. Dünkü İsrail saldırılarında en az 40 Filistinli ölürken Filistinli ve İsrailli yetkililerle görüşen Kerry, ateşkes konusunda ilerleme kaydedildiğini söyledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik 8 Temmuz’da başlattığı saldırılarda katledilen Filistinlilerin sayısı 680’i de geçerken ABD, Birleşmiş Milletler (BM) ve bölge ülkeleri silahların susması için diplomatik faaliyetlerini hızlandırdı. Önceki gün Gazze’de iktidarı elinde bulunduran Filistinli grup Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yapmaya çalışan Mısır’da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dün de Tel Aviv’e ve Ramallah’a gitti.

Günlerce havadan bomba yağdırdığı Gazze’ye geçen perşembe günü de geniş kapsamlı kara harekâtına başlayan İsrail’in dünkü saldırılarında en az 40 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırılar, Han Yunus kentinde yoğunlaşırken binlerce Gazzeli, apar topar terk ettikleri evlerinin İsrail bombardımanında yerle bir olmasını çaresizlikle seyretti. Daha kuzeyde ise İsrail tankları, Hamas’ın gizli tünellerini bulmak için meyve bahçelerini yıka yıka daha iç kesimlere doğru ilerledi. Hamas’ın sert direnişiyle karşılaşan İsrail ordusunun asker kaybı sayısı ise 32’a yükseldi. Gazze’den fırlatılan roketlerden biri, İsrail’in Aşkelon şehrinde yabancı bir işçinin ölümüne neden oldu.

Kerry, kendisi gibi ateşkes sağlanması için bölgeye gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü. Filistinli ve İsrailli yetkililer ile de bir araya gelen Kerry, görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi. Mısır’ın daha önce teklif ettiği ateşkesi reddeden Hamas ise Gazze üzerindeki İsrail ablukasının kaldırılması şartını tekrarladı. Kerry, Mısırlı yetkililerin yanı sıra Türk ve Katarlı dışişleri bakanları Ahmet Davutoğlu ile Halid el-Attiya ile de görüşerek Hamas’ı ateşkese razı etmelerini istedi.

İSRAİL TURİST ÇEKME TELAŞINDA

İsrailli yetkililer ise Kerry’den, önceki gün Tel Aviv’e yönelik uçuşları güvenlik gerekçesiyle askıya alan ABD Federal Havacılık Kurulu’nu (FAA) kararını gözden geçirmeye ikna etmesini istedi. Operasyonun başlamasından bu yana turizm rezervasyonlarının iptali nedeniyle ekonomisi olumsuz etkilenen İsrail, FAA’nın yanı sıra pek çok Avrupalı büyük havayolu şirketinin de Tel Aviv uçuşlarını askıya almasıyla bir kez daha vuruldu.

BM’DEN GAZZYE BAĞIMSIZ TAHKİKAT

BM İnsan Hakları Konseyi, dün Cenevre’de acil Gazze gündemiyle toplanarak İsrail’in Gazze’ye saldırısını incelemek üzere bağımsız bir komisyon kurulmasını kabul etti. Konsey’in kararı, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay’ın operasyonda ‘savaş suçu’ işlendiği uyarısından saatler sonra geldi. 47 üyeli Konsey’deki oylamada 29 ülke, komisyonun kurulmasına onay verirken yalnız ABD karşı oy kullandı. Konsey’in kararı, Filistin yönetiminin İsrail zulmünü uluslararası toplum gündemine taşıma çabasına destek olarak yorumlandı. Nitekim İsrail, yaptığı bir açıklamayla Konsey’in kararını sert bir şekilde kınadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.