Devlet başkanlarının yeni başağrısı: Panamaleaks

Devlet başkanlarının yeni başağrısı: Panamaleaks

Dünyanın gizliliğe en önem veren hukuk firmalarından biri olana Panamalı Moses Fonseka’ya ait olduğu öne sürülen 11 milyon gizli belge sızdırıldı.

Belgelerde dünya liderleri ve ünlülerin vergi kaçırmak ve para aklamak için hangi yollara başvurduğuna ait kanıtlar olduğu iddia edildi.

Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11 milyon sayfalık doküman “Panama kayıtları” adı altında medyaya servis edildi.

Alman “Süddeutsche Zeitung” gazetesi tarafından elde edilen belgelerin ilk kısmı, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından, 80 ülkeden gazetecilerle paylaşıldı.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en yakın arkadaşlarından müzisyen viyolonselist Sergi Roldugin’in de bulunduğu çok sayıda ismin, offshore hesaplar üzerinden vergi kaçırdığı iddia edildi.

Dokümanlara göre, offshore hesaplarla vergi kaçıranlar arasında 12 devlet lideri ve 143 politikacı olduğu iddia edildi.

Panama kayıtları altında sızan belgelerde 12 devlet lideri ve 143 politikacı var. Rusya-Putin, Suriye-Esad, Pakistan-Navaz Şerif listede.

Listede ayrıca İzlanda’nın Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Suudi Arabistan Kralı da var.

İZLANDA BAŞBAKANI İSTİFA ETTİ

Panama kayıtlarının sızmasının ardından İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson istifa etti.

TÜRKİYE’DEN 101 ŞİRKET 

Panamaleaks’te yayınlanan kayıtlarda Türkiye’den de 101 şirketin ve 10 müşterinin yer aldığı belirtiliyor.

Sızan belgelerde Barcelona’da forma giyen Arjantinli futbolcu Lionel Messi’nin hesapları da ifşa oldu. Ünlü futbolcunun vergi kaçırabilmek için babası ile beraber Panama’da şirket kurduğu belirlendi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile beraber birçok Arap politikacının hesapları da belgelerle gün yüzüne çıktı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.