Davutoğlu: Ülkemiz için büyük bir onur

Davutoğlu: Ülkemiz için büyük bir onur

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2016 yılında ilk kez gerçekleştirilecek Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne Türkiye’nin ev sahipliği yapacak olması nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin yardım konusunda zirveye ev sahipliği yapacak olmasını ‘‘Ülkemiz için büyük bir onur’’ diye açıkladı.

 

Zirve için çok sayıda ülkenin müracaatı olduğunu ifade eden Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un diğer ülkelerle istişare ettiğini ve nihayetinde de zirvenin İstanbul’da yapılması yolunda karar verdiğini söyledi. Ban’ın böyle bir karar almasında birçok faktörün rol oynadığını aktaran Davutoğlu, ‘‘En önemlisi ise son yıllarda Türkiye’nin insani yardımlar konusunda ve insani diplomasi alanında yaptığı olağanüstü atılım’’ dedi.

Türkiye’nin dünyada en fazla insani yardım yapan ülkeler sıralamasında kısa sürede 4. sıraya yükseldiğini belirten Davutoğlu, ‘‘Bunlar sadece kayıtlı yardımlar, onun ötesinde sivil toplum kuruluşlarımız ile diğer kuruluşlarımızın yapmış olduğu katkılarda sözkonusu. Toplantıda bir konuşmacının vurguladığı gibi artan gayri safi milli hasılasına göre insani bilinci ve insani vicdani yansıtan faaliyetlerin artışı da bir örnek teşkil ediyor’’ şeklinde konuştu.

2016’da yapılacak zirvenin bir BM zirvesi olduğunu hatırlatan Davutoğlu, tüm dünya ülkelerini Türkiye’ye davet edeceklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu yine zirvenin en iyi şekilde yapılabilmesi için çalışmalara şimdiden başlayacaklarını kaydetti. Zirve için BM ile ilk istişare çalışmalarını pazartesi günü Cenevre’de yapılacak olan Suriyeli mülteciler konulu toplantıdan sonra ele alacaklarını da aktardı.

Başbakan ve hükümetle zirve müracaatı için değerlendirmeleri daha önce yaptıklarını anlatan Davutoğlu, ‘‘İnşallah ülkemiz bu zirveden de alının aklı ile çıkacak ve insanımızın insanlık konularındaki yakın ilgisini ve şefkatini gösteren önemli bir iz bırakacak. Emeği geçenlere ve diplomatlarımıza teşekkür ediyorum’’ dedi.

Türkiye’nin 2015’te G-20 zirvesi ile en az gelişmiş ülkeler ara değerlendirme zirvesinin yapılacağını belirten Davutoğlu, 2016’daki insani yardım zirvesinin İstanbul ruhunu dünyaya tanıtacak bir faaliyet olacağını ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaklarını söyledi.

‘‘ÜYELİĞİMİZ GELECEK YIL İNŞALLAH ONAYLANIR’’

BM Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne İstanbul’un ev sahipliği yaptığı aynı yıl içerisinde Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olmasını  umut ettiğini belirten Davutoğlu, 2008 yılında üyelik için yaptıkları diplomatik çalışmalardan bahsetti.

 

Türkiye’nin 5 yıl aradan sonra yeniden Konsey üyeliği için çaba gösterdiğini dile getiren Davutoğlu, bu kadar kısa süre içinde üyeliği gerçekleşmiş ikinci bir ülkenin olmadığını kaydetti. Türkiye’nin bu girşiminin Ankara’nın hem uluslararası arenada hem de BM faaliyetlerinde çok aktif olduğunu gösterdiğini beliten Davutoğlu, ‘‘Birleşmiş Milletler sistemi içerisinde mübalasız bugün en aktif 3 veya 5 ülke sayılırsa bunların içerisine Türkiye girer’’ şeklinde konuştu.

İstabul’un BM bölge ofislerini alarak bölgede BM merkezi olma iddiasında olduğunu vurgulayan Davutoğlu, UNDP ile BM Kadın bölge ofislerini aldıklarını kaydetti. Yine BM Arabuluculuk merkezinin de İstanbul’da kurulması için çalıştıklarını belirten Bakan, bu zirvenin sonunda eğer insani yardım gibi bir organizasyon kurulması yolunda karar çıkarsa buna da İstanbul’un ev sahipliği yapması konusunda çalışacaklarını kaydetti. Davutoğlu, ‘‘İstanbul’u bir anlamda uluslararası toplumun arabuluculuk, barış faaliyetleri, insani ve kadın meseleleri ile kalkınma konularında BM’nin ofislerinin toplandığı, faaliyetlerinin yapıldığı bir merkez yapacağız inşallah’’ dedi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, Türkiye’nin 2016 yılında zirveye ev sahipliği yapacak olmasından dolayı Bakan Davutoğlu’nu kutladı. Davutoğlu ile birlikte gazetecilerin karşısına çıkan Amos, zirvenin 2016 yılının ilk yarısında gerçekleştirileceğini kaydetti. Amos, ‘‘İstanbul’un seçilmesi önemli. Türkiye küresel düzeyde önemli ve kritik rol oynuyor. Ve aynı zamanda da Türkiye kürsel insani yardımda da kritik öneme sahip. Türkiye dünyada en fazla insani yardımda bulunan dördüncü ülke.’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.