‘Darbe’ diyemeyen Ban, Mısır’daki gelişmelerden ‘endişe’ duyuyor

‘Darbe’ diyemeyen Ban, Mısır’daki gelişmelerden ‘endişe’ duyuyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un, Mısır’da yaşanan krizi ‘giderek artan bir endişe ile takip’ ettiği belirtildi.

BM Genel Sekreteri adına yapılan açıklamada Ban’ın, basın ve ifade özgürlüğüne yapılan kısıtlamalardan da kaygı duyduğu belirtildi. Açıklamada, Mısır’da göstericiler arasında ve güvenlik güçlerinin de karıştığı şiddetli çatışmaların yaşandığına dair raporlar alındığı belirtildi. Gösterilerde cinsel şiddet olaylarının yaşanmasını ‘dehşet verici’ diye niteleyen BM Genel Sekreteri adına yapılan açıklamada, Ban’ın Mısır güvenlik güçlerini arayarak göstericileri koruması istediğini de bildirdi. Ban, Mısır halkına da haklarını barış içinde aramalarını tavsiye etti.

Ban adına yapılan bildiride, sivil iktidarın tekrar Mısır’da yönetime gelmesi, demokratik hükümetin işbaşı yapması ve anayasal düzenin tesisi adına tüm Mısırlıların ortak çalışmalarının kritik öneme haiz olduğu dile getirildi. Açıklamada ayrıca Mısırlı siyasi liderlerin üzerlerine büyük sorumluluk düştüğüne vurgu yapılarak, politikacıların konuşmalarında barış, diyalog ve tüm Mısır halkı ile kadınları da kapsayacak şekilde olması gerektiği vurgulandı.

Genel Sekreter, yeniden sivil, demokratik ve anayasal düzenin hakim olması çalışmalarında ‘hiçbir büyük partinin’ dışlanmaması gerektiğinin altını çizerek, siyasi çeşitliliğe saygı gösterilemesini istedi.

ABD, Avrup Birliği (BAB) gibi BM’de Mısır’da ordunun iktiarı ele geçirmesine bugüne kadar ‘darbe’ diyemedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.