CPJ Türkiye’den İngiliz gazetecilerin bırakılmasını istedi

CPJ Türkiye’den İngiliz gazetecilerin bırakılmasını istedi

New York merkezli uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), Diyarbakır’da gözaltına alınan 2 İngiliz gazetecinin derhal serbest bırakılması çağrısı yaptı.

CPJ, Perşembe günü gözaltına alınan Philip Pendlebury ve Jake Hanrahan isimli gazetecilerin serbest bırakılması için Türk yetkililere çağrıda bulundu.

CPJ, ABD merkezli VICE News adlı haber kanalına çalışan 2 gazeteci ile tercümanlık yapan şahsın çalışmalarına izin verilmesi gerektiğini dile getirdi. CPJ adına açıklamada bulunan kurumun Avrupa ve Avrasya Programı Koordinatörü Nina Ognianova, “Güneydoğu’da Türk güvenlik güçleri ve Kürt ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar yeniden başladı. Bu durumu hem ülke içinde hem de uluslararası arenada kamu yararı adına bilinmesinde fayda var. Yetkililerin görevi gazetecileri susturmak değil, korumaktır’’ dedi.

Gazetecilerin Diyarbakır Emniyet Genel Müdürlüğü’nde terörle mücadele polisleri tarafından sorgulandığı hatırlatılan açıklamada, gözaltına alınma nedenlerinin akreditte olmadıkları ve PKK’lılar ile irtibat kurmaları olarak gösterildiğine dikkat çekildi.

CPJ, terörle mücadele ceza kanununun devlet karşıtlığı bir aktivite içinde olunmadığı sürece gazetecilerin terör örgütleri ile görüşme yapmasına izin verdiğine işaret etti. Açıklamada, PKK’nın terör örgütü olduğu ve bu örgütün faaliyetlerini yazdıkları gerekçesi ile birçok gazetecinin engellendiği ya da hapse atıldığına işaret edildi.

Bir olayın tarafları ile görüşmenin iyi gazetecilik ilkelerinden olduğunu hatırlatan Ognianova, “Muhabirlerin kontakları ile yakın temas içinde olmaları onların mesleklerinin bir parçası’’ diye konuştu.

Açıklamada Türk Telekomünikasyon Başkanlığı’nın (TİB) geçen ay Türkiye ve Kuzey Irak merkezli bazı Kürt yanlısı, sol eğilimli yayın yapan internet sitelerine ulaşımı engellediğine işaret edildi. Bir mahkemenin de bu sitelere ulaşımın engellenme nedeninin de ‘‘teröristlerin propagandası yaptığı’’ gerekçe gösterdiğine dikkat çekildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.