CPJ açıkladı, Türkiye tutuklu gazetecilerde yine birinci sırada

CPJ açıkladı, Türkiye tutuklu gazetecilerde yine birinci sırada

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)’nin yıllık raporuna göre 2016’da da dünyada en fazla gazeteciyi hapse atan ülke Türkiye.

Türkiye’de 81 gazetecinin hapiste olduğu belirtilen raporda, bu sayının tüm zamanlar için bir rekor olduğu vurgulandı. Dünyada 259 gazetecinin yaptıkları iş nedeniyle hapiste oldukları açıklanan raporda Türkiye’yi Çin, Mısır, Eritre ve Etiyopya izledi. 2008’den bu yana gazetecileri hapse atan ülkeler arasında ilk 5 ülke içinde yer alan İran bu yıl ilk 5 ülke içinde yer almadı.

New York merkezli kuruluşun, 2016 yılına ilişkin cezaevinde bulunan gazetecilere ilişkin raporunda, dünyada hapiste bulunan gazeteci sayısının bu yıl rekor sayıya ulaştığını, “Türkiye’nin gazeteci hapseden ülkeler arasında en kötüsü” olduğunu açıkladı. Türkiye’de basın özgürlüğüne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunulan raporda, “CPJ’nin 1990 yılında küresel araştırmalar yapmaya başladığından bu yana, sayının en yüksek noktaya çıkmış olmasında ve 1996’daki 185 kişilik eski rekorun kırılmasında Türkiye ve Çin’de çok sayıda gazetecinin hapsedilmesinin katkısı var” tespiti yapıldı.

Dünyada en çok gazeteciyi hapse atma konusunda rekor kıran ilk üç ülkenin Türkiye ile Çin ve Eritre olduğu belirtilen raporda, “Bu üç ülkede de, devlet karşıtı cürümlere ilişkin muğlak yasalar muhalif görüşleri susturmak için kullanılıyor. 2016 yılında dünya çapında gazetecilere karşı en sık kullanılan devlete karşı işlenen cürüm suçlamaları, terörizm, vatana ihanet ve darbecilik girişimi oldu. CPJ sayımına göre dünya çapında birçok gazeteci bu tip suçlamalar sonucu hapiste bulunuyor” görüşü savunuldu. Geçen yıl listede bulunmayan Küba, Kazakistan, Nijerya, Singapur, Tunus, Venezuella ve Zambia’nın yanı sıra Montenegro da bu yılki listede yer aldı.

Raporun Türkiye ile ilgili kısımda “Türkiye’de, 100’ün üzerinde medya organının kapatılmasını da içeren eşi görülmemiş bir basına baskı ortamının sonucu olarak, hepsi devlete karşı işlenen suçlardan dolayı en az 81 gazeteci hapiste. Dünya çapında hapiste bulunan 259 gazeteci 1990 yılından bu yana kayıtlara geçen en yüksek sayı” görüşüne yer verildi.

Türkiye’de süregelen basına baskı ortamının Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminden sonra ivme kazandığı belirtilirken, “Türkiye en az 81 gazeteciyi meslekleriyle ilişkili gerekçeler nedeniyle hapiste tutuyor; CPJ’in kayıtlarına göre daha önce herhangi bir ülkede aynı anda bundan yüksek bir sayı görülmedi. Türkiyeli yetkililer bu 81 gazeteciden her birini ve CPJ’in hapsediliş nedenlerini doğrudan gazetecilik ile ilişkilendiremediği düzinelerce diğerlerini daha devlete karşı işlenen suçlar kapsamında itham ettiler” denildi.

CPJ İdari Müdürü Joel Simon, “Bilgi toplamak ve paylaşmak için çalışan gazeteciler kamu hizmeti yapıyorlar ve hakları uluslararası hukuk tarafından korunuyor. Bu kadar çok devletin uluslararası yükümlülüklerini çiğneyerek gazetecileri hapsetmeleri ve eleştirel ifadeyi bastırmaları bu yüzden şok edici” dedi ve devam etti: “Türkiye bu otoriter eğilimin elebaşı. Gazetecilerinin ülkenin kendi kanunlarına aykırı olarak hapiste çürüdüğü her gün Türkiye’nin dünyadaki saygınlığı azalıyor.”

Kuruluşa göre, 2015’e göre hapse atılan gazeteciler sayısında 60 kişilik bir artış var.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.