Clinton: İran’la nükleer müzakereler İstanbul’da yapılacak

Clinton: İran’la nükleer müzakereler İstanbul’da yapılacak

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’ın nükleer programı üzerinde P5+1 ülkeleriyle başlattığı müzakerelerin İstanbul’da devam edeceğini açıkladı.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi – ABD Stratejik İşbirliği Fourumu’na katılan Hillary Clinton, toplantı sonrasında kameraların karşısına geçti. Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal el Suud’la düzenlediği basın toplantısında konuşan Clinton; forumda İran ve Suriye’yle ilgili meselelerin de ele alındığını söyledi.

Hillary Clinton, İran’ın nükleer programı üzerinde P5+1 ülkeleriyle başlattığı müzakerelerin 13-14 Nisan tarihlerinde İstanbul’da devam edeceğini açıkladı. Taraflar 2011’in Ocak ayında yine İstanbul’da bir araya gelmiş, fakat görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı. BM Güvenlik Konseyi’nin daimi 5 üyesi ile Almanya’nın taraf olduğu müzakerelerde, İran’ın uranyum zenginleştirme işlemini durdurmasının isteneceği tahmin ediliyor. İran ise barışçıl amaçlarla nükleer teknoloji elde etme hakkından feragat etmeyeceğini vurguluyor.

“İran, Esed rejimine verdiği destekle ve komşularını tehdit ederek bölgesel güvenliğin altını oymaya devam ediyor.” diyen Clinton, “Bunun yanında, Yemen konusundaki müdahalesi, deniz seyir güvenliğini tehdit etmesi, Hindistan, Gürcistan ve Tayland’daki (İsrail elçiliklerine) saldırılarda rolü olduğuna dair iddialar, Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi’ne suikast girişimi ve nükleer dosyası kaygı verici konulardır.” diye devam etti.

Körfez ülkelerinin güvenliğine önem verdiklerini de vurgulayan Clinton, “Bu bağlamda, balistik füze savunma sistemini güçlendirmeyi değerlendiriyoruz. Bugünkü toplantıda konuya ilişkin olarak bir amiral sunum yaptı.” dedi.

CLİNTON, RİYAD’DAN İSTANBUL’A GEÇECEK

Suudi Arabistan’daki temaslarını tamamlayan Hillary Clinton, İstanbul’da yarın düzenlenecek Suriye’nin Dostları konferansına katılmak üzere Türkiye’ye hareket edecek. BM Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın 6 maddelik planını uygulamayı kabul eden Suriye’nin, bu sözü tutmasını isteyen Clinton, Annan’a da, Esed rejimine zaman sınırlaması koymasını tavsiye etti.

Hillary Clinton, İstanbul’daki toplantıdan çıkmasını hedefledikleri kararları da şu şekilde sıraladı: Yaptırımlar yoluyla Esed rejimi üzerindeki baskıyı artırmak, Suriye halkına insani yardım sağlamak, muhalefetin birliğini ve demokratik vizyonunu güçlendirmek, Suriye’de suç işleyenlerin sorumlu tutulması noktasında Suriye halkına ve muhalefetine yardım etmek.

TEHDİTLERE KARŞI ORTAK MÜCADELEYE VURGU

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el Faysal ise forumun ardından hazırlanan ortak basın bildirisini açıkladı. ABD ile Körfez ülkeleri arasındaki siyasi, askeri, güvenlik, ekonomik, işbirliğine resmi bir çerçeve konmasının hedeflendiği belirtilen açıklamada, “Her iki taraf forumda, başlıca stratejik konuları ele almaya, ortak çıkar elde etmeye, Ortadoğu’da güven ve istikrarın sağlanması için sarf edilen gayretlerin koordine edilmesinin yanı sıra KİK ülkeleri ile ABD arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda geliştirilmesine gayret etmiştir.” ifadleri kullanıldı.

Bölgede barış, güven, istikrar ve refahın desteklenmesinin yanı sıra mevcut ve gelecekteki tehditlerin karşılanması; nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, balistik füzelerin tekniklerinin geliştirilmesi, terörle mücadele ve Körfez ülkelerine yönelik tehditlere karşı ortak mücadele hedefine dikkat çekildi.

Bildiride, Suriye’nin Ortadoğu’da barış ve istikrarın anahtarı olmaya devam ettiğini belirten bakanlar, Suriye rejiminin katliamlarını kınadı ve şiddetin bir an önce durdurulması çağrısında bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.