Çinlilerin sevinci uzun sürmedi; kâbus geri döndü

Çinlilerin sevinci uzun sürmedi; kâbus geri döndü

Çin’de hava kirliği yeniden ‘çok zararlı’ seviyeye geri döndü. Pekinliler, 7-12 Kasım tarihlerindeki Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (APEC) zirvesi için alınan önlemlerle özledikleri temiz havaya kavuşurken, zirveden bir hafta sonra kirli hava yine geri döndü. Havadaki zararlı partikül değerini gösteren PM2,5 değerinin 400’ü geçtiği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise sağlıklı değer 25.

Çinliler, 21 liderin katıldığı APEC zirvesi için görülen temiz ve mavi havaya ‘APEC mavisi’ adını koymuştu. Çin’in sosyal medyasında, APEC için alınan önlemlerle hava temizliğinin istenilmesi halinde korunabildiği yorumları yapılıyor. Halkın en büyük temennisi ise önlemlerin devam ederek, ‘APEC mavisi’nin kalıcı olması.

Çin, APEC için Pekin ve çevre şehirlerde radikal önlemler almış ve hava kalitesinde belirgin düzelmeler kaydedilmişti. Alınan önlemler arasında; Pekin ve çevresindeki şehirlerde trafikte tek-çift plaka uygulaması, kamu araçlarının yüzde 70’inin ve kamyonların trafiğe çıkış yasağı, inşaatların durdurulması, fabrikaların kapatılması ve bir haftalık kamu tatili bulunuyordu.


1 milyon araç trafikten men edilecek
Öte yandan 2022 Kış Olimpiyat Oyunları’na aday olan Pekin yönetimi, temiz havanın korunması için bazı hedefler ortaya koyuyor. Yönetim, kısa süre önce yüksek emisyona sahip 1 milyon aracın 2017’ye kadar trafikten men edilmesi kararı aldı. Pekin’deki 5,5 milyon aracın yüzde 20’si düşük karbonlu araç kategorisinde bulunuyor ve mevcut uygulamada araçlara plakasının son numarasına göre haftada bir kere trafiğe çıkış yasağı uygulanıyor.

Çin, PM2,5 oranını 2017’ye kadar yüzde 25 azaltmayı hedefliyor. Yetkililer, alınan ortak önlemlerle, PM2,5 oranının geçen yıla oranla düştüğünü savunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.