Çin’in yeni liderleri dünya basınının karşısına çıkıyor

Çin’in yeni liderleri dünya basınının karşısına çıkıyor

Çin’de gelecek on yıllık süreçte devletin zirvesine şekil verecek isimlerin Perşembe günü basın karşısına çıkarılacağı bildirildi.

Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde beşinci nesil liderlerin belirleneceği tarihi kongre yarın düzenlenecek kapanış töreni ile sona eriyor. 82 milyon üyeli, dünyanın en büyük partisi Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 18. Ulusal Kongresi’nde Cumhurbaşkanı ve Başbakan görevlerine getirilecek isimlerin dışında, en üst düzey yönetimini oluşturan Polit Büro adlı yapılanmayı oluşturacak kişiler de belli oluyor.

Ülkedeki ordu, yargı, eyalet, şehir ve etnik unsurları temsilen 2 bin 270 delegenin katıldığı tarihi kongrede, ülke geleceğine ait de önemli kararlar kapalı kapılar ardında gerçekleşen toplantılarda tartışılıyor.

18. Ulusal Kongre’de, Çin’in en yüksek organı olarak kabul edilen Politbüro Daimi Komitesi’nin 9 üyesinden 7’si yaştan veya iki dönemlik sınırlamadan dolayı emekliye ayrılacak. Emekliye ayrılacaklar arasında Cumhurbaşkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao da bulunuyor. Polit Bürosunda yapılacak değişimler ve isimler hala gizemini korurken, Polit Büronun normalde 9 olan üye sayısının kongre sonuna yediye indirilmesinin planlandığı ileri sürülüyor.

Tarihi kongrenin ardından, parti liderliğini Cumhurbaşkanı Hu Jintao’dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Xi Jinping’in alması bekleniyor. Mevcut Başbakan Yardımcısı Li Keqiang’ın da yeni başbakan olması ön görülüyor.

Yeni Politbüro kadrosu

Yapılan tahminlere göre Çin’in önümüzdeki dönem Politbüro Daimi Komitesi’ni oluşturacak 7 kişilik isim listesi konusunda uzlaşıldığı belirtiliyor. Buna göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Xi Jinpig ve Başbakan Yardımcısı Li Keqiang isimleri dışında, yerel medya ve internetten sorumlu Liu Yunshan, Başbakan yardımcılarından ekonomi sorumlusu Wang Qishan, ÇKP organizasyon departmanı sekreteri Li Yuanchao, enerji ve komünikasyondan sorumlu başbakan yardımcısı Zhang Dejiang ve Tianjin ÇKP sekreteri Zhang Gaoli’nin üye listesindeki isimler olduğu kaydedildi.

Hu Jintao ordu başkanlığını kongre salonunda teslim edecek

Hong Kong medyasında yer alan haberlere göre, ÇKP 18. Ulusal Kongre’sinin ardından Parti Sekreterliği koltuğunu mevcut yardımcısı Xi Jinping’e bırakacak olan Hu Jintao’nun, gelecek Mart ayında yapılacak ÇKP’nin yıllık olağan toplantısında Devlet Başkanlığının yanı sıra ordunun başı olarak bilinen Merkez Askeri Komisyonu Başkanlığı görevini de teslim edeceği iddia edildi.

Önceki Cumhurbaşkanı Jiang Zemin, Parti Sekreterliği ve Cumhurbaşkanlığı görevini Hu Jintao’ya devrettikten iki yıl sonra ordu başkanlığı yetkilerini teslim etmişti. Çin’de teamüller gereği en son askeri yetkiler yeni lidere bırakılıyor. Hu’nun Merkez Askeri Komisyonu başkanlığı makamını Xi’ye ne zaman devredeceği henüz bilinmiyor. Ancak söz konusu yetkinin kongrenin hemen ardından yapılması halinde bunun Çin’deki güç dengelerini değiştireceği ve yeni yönetimin elini daha da güçlendireceği ifade ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.