Çin’in maden zengini kardeşlerine idam cezası

Çin’in maden zengini kardeşlerine idam cezası

Çin’de maden zengini kardeşlere idam cezası verildi. Hubei şehrindeki mahkeme, bugün Çin’in maden zengini ve 20 yıldır mafya türü 36 kişilik bir suç çetesinin liderliğini yapan Liu Han ve küçük kardeşi Liu Hong olarak da bilinen Liu Wei’i idam cezasına çarptırdı. Mahkeme, Liu’nun “mafya tipi suç ve cinayet örgütü oluşturduğu ve liderliğini yaptığına hükmetti.

Bu dava, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in geçen yıl göreve gelmesinden sonra özel bir iş adamına yönelik yüksek profilli davaların üst noktası oldu. Xi, ülkede başını alıp giden rüşvet ve yolsuzluklarla mücadelede ”sıfır müsamaha” gösterileceği uyarısında bulunmuştu.

Mahkeme, bu kişilerin Liu Han ve çevresindekilerin örgütlü bir şekilde yasa dışı faaliyetlerden menfaat elde ettiğine, birçok kez cinayet işlediği ve insanları yasa dışı alıkoyup, onlara zarar verdiğine, Sichuan eyaletinin Guanghan şehrindeki kumar makinelerini kamu görevlilerinin işbirliği ve üzerini örtme faaliyetleri sayesinde yasa dışı bir şekilde kontrol edebildiklerine hükmetti.

Bu kişilerin Çin’in emekli güvenlik çarı ve hakkında ciddi yolsuzluk ve rüşvet soruşturtması yapılan Zhou Yongkang ile yakın ilişkisi olduğu belirtildi.

Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde özel olarak işletilen Hanlong maden şirketinin sahibi olan Liu kardeşlerin, yine bu eyalete büyük gücü olan Çin’in emekli Kamu Güvenliği Bakanı Zhou Yong Kang ile yakın ilişkileri olduğu ileri sürüldü.

Ev hapsinde tutulan Zhou ile ilgili yürütülen rüşvet soruşturmasının ülkede son 60 yılın en büyük rüşvet soruşturması olduğu ifade ediliyor.

İdama çarptırılan Liu’nun Zhong Yongkang’ın büyük oğlu Zhou Bin ile iş ortağı olduğu kaydedildi. Ancak devlet medyası, Liu’nun olayının eski Kamu Güvenlik Bakanı Zhou davasıyla ilişkisi olduğunu açıkça yazmadı, sadece Liu’nun, emekli Bakan Zhou’un Sichuan eyaletinin parti sekreteriyken yükseldiğine dikkat çekti.

Savcılık, geçen yıl tutuklanan Liu Han ve kardeşinin 1993 yılında çete oluşturduğu ve 9 kişinin ölümünün de dahil olduğu bir dizi geniş suç faaliyeti yürüttüklerini iddia etti. Çetenin diğer üyelerinin de 11 yıldan ölüm cezasına varan değişik cezalar aldıkları ifade edildi. 2012 yılında Forbes dergisinin en zengin Çinli işadamları listesinde 148.sırada olan Liu, 1997 yılında, gayrimenkul, altyapı ve güneş enerjisi sektörlerini içeren Hanlong Group adlı bir holding kurmuştu.

Çin medyasına göre, Liu, çetenin lideri olduğu, kanunsuz silah bulundurma yada ticareti yaptığı ve adam öldürdüğü iddialarını reddetti.

KAMU GÜVENLİĞİ BAKANI VE PARTİ İÇİ ÇEKİŞME

1942 doğumlu bir mühendis olan Zhou Yongkang, ÇKP’nin 1949’da iktidara gelişinden bu yana yolsuzluk soruşturmasına adı karışan en üst düzeyli siyasetçi konumunda bulunuyor.

Zhou, 2007-2012 Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP)Merkez Komitesi Siyasi ve Yasama İşleri Komitesi sekreteri oldu. Panmian Belediye başkanlığına terfiden önce jeofizik alanında çalışarak Liaoning eyaletinde 18 yıl geçirdi. Elinde tuttuğu diğer pozisyonlar ise, Petrol Sanayi Bakan yardımcısı (1985-1988), Toprak ve Kaynaklar Bakanı (1998-1999) ve Sichuan eyaleti ÇKP şefi (1999-2002). 2002 yılında Kamu Güvenlik Bakanı olan Zhou, 2007 yılında politbüronun daimi komitesi üyeliğine yükselmişti.

Geçen yıl ”yolsuzluk ve görevini kötüye kullanmaktan” ömür boyu hapis cezasına çarptırılan politbüro üyesi Bo Xilai’ın patronu olan Zhou’un Devlet Başkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Keqiang tarafından partide istenmeyen kişilerden olduğu ileri sürülmüştü. Zhou, Bo’nun devrilmesine daimi komite üyeleri arasıda karşı çıkan tek kişiydi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.