Çin’de yılbaşı izdihamı: 35 ölü, 43 yaralı

Çin’de yılbaşı izdihamı: 35 ölü, 43 yaralı

Çin’in Şanghay şehrindeki yeni yıl kutlamalarında çıkan izdihamda ilk belirlemelere göre 35 kişi öldü, 43 kişi yaralandı.

Şanghay Basın Bürosu’nun açıklamasına göre, olay yeni yılın girmesine yarım saat kala, kutlamaların yapıldığı ünlü Waitan (Bund) bölgesine yakın Chen Yi Meydanı’nda yaşandı. Ölenlerin 25’inin kadın olduğu açıklandı. Ölenlerden en küçüğünün 16, en büyüğünün de 36 yaşında olduğu ifade edildi.

Devlet televizyonundaki görüntülerde, izdihamın ardından caddedeki kalabalık ve yerdeki ölü yada yaralı olanların fotoğrafları yer aldı. Çin’in resmi Şinhua Haber Ajansı’nın izdihamla ilgili yayınladığı fotoğraflarda, polisin alanı kordon altına aldığı ve bir adamın gömleksiz birine kalp masajı yaptığı görülüyor.

Şehir yetkilileri izdihamın nedeninin halen araştırıldığını açıkladı. Şanghay polisi olaydan hemen sonra Çin’in Twitter benzeri sosyal sitesi olan Weibo’dan “Bazı insanlar düşmüş” uyarısını yaptı ve halkı polise itaat ederek olay yerini terk etmesi çağrısı yaptı. Yaralıların bölgedeki bir kaç hastaneye kaldırıldığı belirtiliyor.

SAHTE DOLAR KUPONU İZDİHAMI

Çin medyasına göre, bir görgü tanığı, Waitan yakınındaki bir binanın üçüncü katından dolara benzeyen kuponlar fırlatıldığını ve Waitan’da nehir kenarında duran halkın da bu kuponları almak için mücadeleye başladığını söyledi.

Geçen hafta İngilizce yayımlanan Şanghay Günlüğü gazetesindeki bir haberde de Waitan’da her yıl yapılan ve yaklaşık 300 bin kişiyi kendine çeken yeni yıl geri sayımı gösterisinin kalabalıktan dolayı iptal edildiği belirtilmişti. Gazete, daha düşük seviyeli etkinliğin başka bir yerde yapılacağını ve halka açık olmayacağını yazmıştı.

Şanghay Belediyesi de geri sayım gösterisinin yerinin dün gece değiştirilmesinin nedenini, trafik akışını kolaylaştırmak olduğunu bildirdi. Yılbaşı kutlamalarına gölge düşüren bu üzücü olayla ilgili olarak Çin’in devlet medyasında en önemli haber olarak izdiham değil, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yayımladığı yeni yıl mesajı yer aldı. Xinhua’da da saatler sonra izdihamla ilgili olarak Çince haberlerinde sadece iki fotoğraf yer aldı.

Turistik Waitan, 24 milyon nüfuslu Şanghay’ın tarihi bir yeri ve restore edilmiş binaların ve alışveriş mağazalarının bulunduğu dar caddelerden oluşuyor.

Dünyada son yıllarda yaşanan büyük izdihamlar

Çin’in Şanghay şehrinde dün yaşanan yeni yıl kutlamalarında çıkan izdihamda 36 kişinin öldüğü, 47 kişinin yaralandığı üzücü olayın yakınları sürerken, akıllara son yıllarda yaşanan büyük izdihamlar geldi.

İşte son yıllarda Çin’de ve dünyada yaşanan izdihamlardan bazıları:

26 Eylül 2014‘de Çin’in Yunnan eyaletinin Kunming şehrinde bir ilköğretim okulunda paspasın derse giden öğrencilerin üzerine düşmesiyle çıkan izdihamda 6 öğrenci ölmüş, 26’sı da yaralanmıştı.

6 Ocak 2014‘te Çin’in kuzeybatısındaki Ningxia Hui Özerk Bölgesi’nde, Müslüman bir lideri anmak için geleneksel olarak dağıtılan çörek sırasında çıkan izdihamda 14 kişi ölmüş, 4’ü ağır 10 kişi de yaralanmıştı.

24 Temmuz 2010yılında ise Almanya’nın Duisburg şehrindeki bir müzik festivalinde çıkan izdiham sırasında 90 kişi ölmüş, 324 kişi de yaralanmıştı.

7 Aralık 2009‘da Çin’in Hunan eyaletinin Xiangxiang bölgesinde akşam dersinin ardından öğrencilerin merdivenlerden indiği sırada oluşan izdihamda 8 öğrenci ölmüş, 26’sı da yaralanmıştı.

31 Ağustos 2005‘te ise Irak’ın başkenti Bağdat’ta hacılar arasında intihar bombacısı olduğu söylentileri üzerine başlayan panik sonrası çıkan izdihamda en az bin kişi ölmüştü.

5 Şubat 2004‘te ise Çin’in başkenti Pekin’deki fener festivalinde bir ziyaretçinin köprüden düşmesi sonucu çıkan izdihamda 37 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

2 Temmuz 1990‘da Mekke yakınlarındaki El– Muaysem tünelinde havalandırma sisteminin arızalanması sonucu oksijen yetersizliği sebebiyle meydana gelen izdihamda bin 426 hacı adayı hayatlarını kaybetmişti. Bu hacılardan 600’e yakını Türk, diğerleri de Endonezyalı ve Malezyalı idi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.