Çin’de nefes almak artık imkânsız

Çin’de nefes almak artık imkânsız

Çin’in kuzeydoğusundaki şehirlerde kirlilik ve yoğun sis sebebiyle, eğitime ara verildi. Uçuşlar iptal edildi. Uluslararası Güvenlik Standardı’na göre kirlilik oranı 40 kat artmış.

 

Kışın gelmesi, hava kirliliğinin habercisidir. Evlerin ve işyerlerinin ısıtma sistemleri, kömür yakılması bu kirlilikte etkendir.

 

Ne var ki Çin’in kuzeydoğusundaki şehirlerde yaşayanlar bugünlerde kirlilikten nefes alamıyor.

 

Uluslararası Güvenlik Standardı’na göre kirlilik oranı 40 kat artmış durumda. Harbin, Yiçun, Daçing, Suihua, Ciamusi ve Çitayhı şehirlerinde yoğun olarak görülen sis nedeniyle görüş mesafesi 50 metrenin altına düştü.

 

Birçok uçuş iptal edilirken, otoyollarda ulaşım kesintiye uğradı. Ülkenin kuzeydoğu eyaletleri Cilin ve Liaoning’de meteoroloji yetkilileri, yoğun duman ve sis nedeniyle kırmızı alarm verirken, birçok okulda da eğitime ara verildi.

 

Harbin kentinde havadaki zararlı partikül oranının sabah saatlerinden itibaren 500 mikrogramı aştığı belirtildi. Kentte tüm otoyollarda ulaşım durduruldu. Otobüsler çalışmadığı için insanlar işlerine kendi imkânlarıyla ulaşmaya çalıştı.

 

Tayping Uluslararası Havaalanı’nda 40 uçuş iptal edildi. Ev hanımı Wu Kai, yerel televizyonlara verdiği röportajda, “Pencereyi açtığımda hiçbir şey göremedim. Önce kar yağdığını düşündüm. Uzun süredir güneşi bile göremiyoruz.” diyerek, kirliliğin boyutunu anlatıyor. Eşinin maskeyle işe gittiğini hatırlatan Kai, normal günlerde birkaç metre ilerideki durakta bekleyen eşini görebildiğini, şimdi ise bunun imkânsız olduğunu söylüyor.

 

ABD’li ünlü caz sanatçısı Patti Austen’in menajeri, astım hastası olan sanatçının hava kirliliğinden dolayı Pekin’de vereceği konseri iptal ettiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.