Çin’de hava kirliliği tehdit ediyor; sarı alarm verildi

Çin’de hava kirliliği tehdit ediyor; sarı alarm verildi

Son yıllarda hava kirliliğinin sağlığı ciddi şekilde tehdit eder hale geldiği Çin’de hükümetin radikal kararlar almasına rağmen hava kirliliği bir türlü istenilen düzeye çekilemedi.

Özellikle başkent Pekin ve çevresindeki şehirlerde son günlerdeki hava kirliliği sağlığı ciddi tehdit eder şekilde devam ediyor. Hükümet, Pekin ve çevresindeki eyaletlerdeki hava kirliliğinden dolayı sarı alarm verdi. Ülkede hava kirliliği için mavi, sarı, turuncu ve kırmızı alarm kullanılıyor.

Bugün havadaki zararlı partikül oranını ölçen PM2,5 değeri Pekin’de 422, komşu Hebei eyaletinde ise 500’ü geçmiş durumda. Pekin’de bu oran bazen indeksin üstüne çıkarak, 800’leri geçmişti. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise kabul edilebilir PM2,5 oranı 25.

Halk maskeleriyle sokaklarda gezerken, solunum yolu rahatsızlıkları bulunanların dışarı çıkmaması isteniyor. Hava kirliliğinden dolayı özellikle Pekin’de son yıllarda solunum yolları hastalıklarında ciddi artışlar görülüyor.
Çin, Pekin’in havasının 2017’ye kadar temizlenmesini öngören bir plan hazırlamıştı.

Çin medyası, çapı 2,5 mikrometre veya daha küçük olan parçacıklar olarak nitelenen PM2,5 oranının Pekin’de 2017’ye kadar yüzde 25 oranında düşmesinin gerektiğini yazmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.