Çin’de 34 yılın en üst düzey soruşturması

Çin’de 34 yılın en üst düzey soruşturması

Çin’de yolsuzluk mücadele kurumu konumundaki Merkezi Disiplin Komisyonu, ülkede kısa bir süre önceye kadar dokunulmaz kabul edilen eski bir Politbüro üyesi hakkında soruşturma başlattığını açıkladı.

2012 yılında emekli olmadan önce iktidarı elinde bulunduran Komünist Parti’nin en üst düzey dokuz yöneticisi arasında yer alan iç, dış güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının bağlı olduğu Zhou Yongkang (71), mahkemeye çıkarılması durumunda ülkede son 34 yılda yargılanan en kıdemli yönetici olarak tarihe geçecek. Soruşturmaya dair açıklama Yongkang ailesinin büyük bir servet biriktirdiği yönünde yerel basında çıkan haberler arkasından geldi. Resmi haber ajansı Xinhua da ses getiren soruşturmanın “pek çok insan arasında bulunan kıdemli liderlerin parti disiplininden ve hukuktan muaf oldukları yönündeki bir efsaneyi açıkça sona erdirdiği” yorumunda bulundu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, bu göreve geldiği 2012 yılı sonundan bu yana siyaset ve bürokrasi dünyasında rüşvet ve yolsuzluğun üzerine kararlı gidişiyle dikkat çekiyor. Ülkede yalnızca bu yılın ilk yarısında bu gerekçelerle hakkında inceleme başlatılan kişi sayısının 25 bin civarında olduğu açıklanmıştı. Xinhua 25 Temmuz’da yapılan açıklama dolayısıyla yayınladığı haberinde bunlardan yüzde 85’inin 50 bin yuanın (16 bin TL) üzerinde rüşveti veya 100 bin yuanın üzerindeki yolsuzluğu içerdiğini bildirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.