Çin: Suriye’ye 11 milyon dolarlık insani yardım yaptık

Çin: Suriye’ye 11 milyon dolarlık insani yardım yaptık

Çin’nin BM Daimi Temsilcisi Liu Jieyi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Kasım ayı dönem başkanlığının Çin’e geçmesi nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Ülkesinin Suriye krizi ile ilgili tutumunun açık olduğunu söyleyen Jieyi, Çin’in Suriye’de krizin biran önce bitmesini istediğini belirterek bu amaçla 11 milyon dolarlık yardım yaptıklarını dile getirdi.

BM Güvenlik Konseyi’nde daimi 5 üyeden birisi olan Çin’in Suriye’deki iç savaşın politik yoldan çözmünü desteklediğini vurgulayan Jieyi, bu amaçla Pekin’in Cenevre 2 Konferansı’nı desteklediğini kaydetti. Cenevre 2’inin gerçekleşebilmesi için tarafların masaya ön koşulsuz gelmelerini savunan Jieyi, zaman kaybetmeden barış görüşmelerin başlamasını istedi.

Jieyi, Çin’in Suriye’deki krizin çözümü için destek verdiği ve kimyasal silahların imhasının da olumlu gelişme olarak değerlendirdiğini söyledi. Temsilci bu konuda Pekin’in hem gelişmeleri yakından takip ettiğini hem de çözüme yönelik katkılarını sürdüreceğini vurguladı.

Çin’in Suriye’de yaşanan insani krizin aşılabilmesi için bugüne kadar ne kadar yardım yaptığı sorusuna Jieyi, 11 milyon dolarlık bir yardım yapıldığını, ancak BM Tarım ve Gıda Organizasyonu’na da 24 milyon dolar bağış yaptıklarını vurguladı.

Suriye’deki insani krizin geldiği boyut hakkında Güvenlik Konseyi’ne bilgi veren BM İnsani Yardım Çalışmalarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valeri Amos’un neler anlatığının sorulması üzerine Jieyi, toplantıya katılmadığı ancak önceki bilgilendirmenin bir benzeri olduğunu çalışma arkadaşlarından öğrendiğini kaydetti.

FİLİSTİN’DE VAKİT KAYBEDİLMEMELİ

Filistin sorununun çözümünde Konsey’in üstlenebileceği ve Çin’in bu konuda takınacağı tavrın ne olacağı sorusuna Jieyi şöyle cevap verdi; ‘‘Ben Güvenlik Konseyinin Filistin sorununun çözümünde yapıcı katkı sağlayacağına inanıyorum. Biz tüm tarafların biraraya gelerek soruna çözüm üretmesini istiyoruz. Çin olarak sorunun acil çözümünü istiyoruz ve Konsey’de bu konuda üzerimize düşen görevlerde yapıcı rol üstleneceğiz.’’

Çin, Konsey’in dönem başkanlığını geçici üye Azerbaycan’dan devir aldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.