Çin, Rusya ve ABD’nin Suriye konusunda anlaşmasından memnun

Çin, Rusya ve ABD’nin Suriye konusunda anlaşmasından memnun

Pekin yönetimi, Rusya ve ABD Dışişleri Bakanlarının, Cenevre’de Suriye konusunda vardıkları anlaşmayı olumlu karşıladığını açıkladı. Açıklama, Pekin’de Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’la görüşen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’den geldi.

Wang, Suriye hükümetinin Kimyasal Silahların Yasaklanması Antlaşması’na katılma kararını da olumlu karşıladıklarını ifade etti. Wang, söz konusu adımların, Suriye’deki “patlayıcı durumun” yumuşamasını sağlamanın yanı sıra, kimyasal silahlar sorununun barışçıl yolla çözülmesi sürecini de başlattığını savundu.Wang ayrıca, Suriye sorununun çözümünün bir an önce Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesine dahil edilebileceğini umduğunu ve BM Güvenlik Konseyi’nin bu konuda önemli rol oynaması gerektiğini kaydetti.

Wang Yi, Çin’in ayrıca Kimyasal Silahları Yasaklama Organizasyonu’nun (OPCW), uluslararası toplumun destekleriyle objektif, tarafsız, adil ve profesyonel tavırla çalışmalar yapmasını beklediğini de dile getirerek, Suriye sorununun tek çözümünün askeri değil diplomatik yol olduğunu yineledi.Çinli bakan, kimyasal silahların yok edilmesi sürecinin başlatılması ve 2. Cenevre görüşmesinin bir an önce düzenlenmesi için uygun koşulların oluşturulması adına Suriye’deki tarafların şiddeti hemen durdurması çağrısı yaptı. Bakan ayrıca, siyasi çözümün Suriye’deki kimyasal silahların yok edilmesi süreciyle birlikte ilerletilmesi gerektiğine vurgu yaptı.Basın açıklamasına göre Fransız Bakan Fabius ise, Rusya-ABD arasındaki anlaşmanın önemli bir ilerleme olduğunu ifade ederek, çözüm sürecini hızlandırmak için tüm taraflara çağrı yaptı. Fabius ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin bu konuda daha büyük rol oynaması gerektiğini ve Fransa’nın Çin ile iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeye hazır olduğunu da söyledi.Fransız Bakan, “Cenevre’de varılan taslak anlaşma çok önemli bir ilerleme. Sahadaki her şeyi çözmediği kesin, detayların da incelenmesi gerekiyor.” dedi.

Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cenevre’de 3 gün süren görüşmenin ardından Cumartesi günü Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etmesi noktasında 6 maddelik plan üzerinde anlaşmaya varmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.