Çin-Japon krizine Amerika’da dahil oldu

Çin-Japon krizine Amerika’da dahil oldu

Çin ve Japonya arasında tırmanan ‘ada’ gerginliğine ABD de dahil oldu. ABD, Asya’nın iki devini karşı karşıya getiren ‘Güney Çin Denizi’ndeki adaların sahipliği’ krizini yatıştırmaya çalışırken Japon Dışişleri Bakanı Koiçiro Gemba’nın açıklaması Washington’ı krizin taraflarından biri haline getirdi.

Tokyo’da, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ile yaptığı görüşme sonrasında Gemba’nın söylediği, “İki ülke arasında var olan güvenlik anlaşması ihtilaflı adaları da kapsıyor” ifadesi dikkatlerin yeniden bölgeye dönmesine neden oldu. Panetta da, ‘Senkaku adalarına ilişkin anlaşmazlıktan ve gösterilerden endişe duyduklarının’ altını çizerek, taraflara itidal çağrısında bulundu.

Çin Savunma Bakanı Liang Guanlie ise, “Gelişmeleri yakından izliyoruz ve bir sonraki önlemleri alma hakkımızı saklı tutuyoruz.” diye konuştu. Çinli bakan, hadisenin barışçıl yollar ve müzakerelerle ‘düzgün bir şekilde’ çözülmesini ümit ettiklerini belirtti.

Öte yandan Japonya’nın Çin topraklarını işgal etmesinin 81. yıldönümünde dün Çin’de birçok yerde protesto gösterileri düzenlendi. Başkent Pekin’deki Japon restoranları kepenk kapatırken, kentte yaşayan pek çok Japon evlerinden dışarı çıkmadı. Son günlerde artan gerilim nedeniyle Honda, Mazda, Toyota, Canon ve Panasonic gibi Japon firmaları, Çin’deki bazı fabrikalarını geçici olarak kapattı.

Japonya’nın Senkaku, Çin’in Diaoyu adını verdiği ıssız adalar için Japon hükümeti eylül ayı başında “adaları sahiplerinden satın aldıklarını” duyurmuştu. Buna karşı çıkan Pekin ise bölgeye savaş gemilerini göndermişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.