Çin, İran’dan petrol ithalatını arttırıyor

Çin, İran’dan petrol ithalatını arttırıyor

İran’ın en büyük ticaret ortağı ve petrol alıcısı konumundaki Çin’in İran’dan aldığı petrol miktarını arttıracağı bildirildi.

Reuters’ın haberine göre, Çin, nükleer programından dolayı Batı tarafından müeyyidelere maruz kalan İran’dan ham petrol alımını arttıracak.

Haberde, Çin’in devlete bağlı ve ABD tarafından İran’a gazolin tedarik ettiği için 2012 yılında yaptırım uyguladığı Zhuhai Zhenrong şirketinin, İran’ın Milli İran Petrol Şirketi (NIOC) ile yeni bir anlaşma görüşmesi yaptığı kaydedildi.

Bununla birlikte Çin’in yeni dönemde İran’dan ne kadar ham petrol alacağı belirtilmedi. Pekin’in bu adımının Washington’u üzeceği de ifade edildi.

Uzmanlar, Çinli şirketin bunu gerçekleştirmesi halinde daha fazla yaptırıma maruz kalacağını belirtirken, gelecek tepkilerden dolayı Çin’in İran’dan yapacağı petrol alımını çok fazla arttırmayacağı yorumu yapılıyor.

Batı ülkelerinin yaptırım baskıları nedeniyle Çin’in İran’dan yaptığı fiili ithalat ilk 11 ayda geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 0,6 düşüşle günlük 421 bin 520 varil gerçekleşti. Yaptırımlardan önceki ithalat ise günlük ortalama 530 bin 500 varil idi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.