Çin, Güney Kore ve Japonya krizine Joe Biden diplomasisi

Çin, Güney Kore ve Japonya krizine Joe Biden diplomasisi

Çin’in yeni savunma sahası ilanı ile başlayan krizde Amerika, müttefiki olan Japonya’yı yalnız bırakmıyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Japonya ziyaretinde Çin’e seslenerek görüşme çağrısında bulundu.

 

Çin’in, Japonya ile ada sorunu yaşadığı Doğu Çin Denizi’nde yeni savunma sahası ilan etmesi üzerine başlayan gerilim, her geçen gün tırmanıyor. Tarafların geri adım atmaması üzerine Başkan Yardımcısı Biden, Doğu Asya temasları için gittiği Japonya’da müttefikine, Çin’e karşı tam destek sözü verdi.

 

Joe Biden, kasım ayında Doğu Çin Denizi’nde tırmanan gerginliğin, bölgede kaza risklerini arttırdığına dikkat çekti. Biden, krizin kontrolden çıkmasını önlemek amacıyla, bir kriz yönetimi kurulup, Çin ile Japonya arasında diyaloğun başlatılması gerektiğini vurguladı. Biden, talebini, perşembe günü yapacağı Pekin ziyaretinde yetkililere ileteceğini kaydetti.

ABD Savunma Bakanı, Japonya’da on binlerce Amerikan askerinin konuşlandırılmış olduğunu ve müttefiki Japonya’ya karşı sorumlulukların yerine getirileceğini vurguladı. Bu kapsamda, Doğu Çin Denizi’nde, Japonya tarafından yönetilen ancak Çin’in hak iddia ettiği tartışmalı adalar bölgesini de kapsayan yeni hava savunma sahasından ABD bombardıman uçaklarını uçurmuştu.

 

Pekin yönetimi, güvenlik gerekçesiyle ilan ettiğini belirttiği hava savunma sahasından geçecek tüm yabancı uçakların, uçuş bilgilerini önceden ulaştırmasını talep ediyor. Ancak kısa süre önce Güney Kore, ABD ve Tayvan bölgede savaş uçaklarını uçurmuş, komşular arasında gerginlik tırmanmıştı.

Joe Biden, Tokyo temaslarının ardından Pekin ve Seul’u de ziyaret ederek hava savunma sahası krizi için görüşmelerde bulunacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.