Çin, Burj Halife’yi geride bırakacak dünyanın en uzun kulelerini yapıyor

Çin, Burj Halife’yi geride bırakacak dünyanın en uzun kulelerini yapıyor

Dünyada ‘’en’’ lerin ülkesi olarak sesini duyuran ve özellikle köprü ve gökdelenleriyle iddialı konuma gelen Çin, Dubai’de dünyanın mevcut en uzun binası 828 metrelik Burj Halife’yi de geride bırakacak en uzun binayı yapacak.

Çinli bir şirketin bir İngiliz şirketle işbirliği yaparak dizayn edilen ikiz kulelerin ismi ise Phoenix Towers (Fenghuangta). Yapının ismi de Çin mitolojisinde çift cinsiyeti temsil eden ‘Anka kuşu’ndan (Phoenix) esinlendi. Kulelerden kadın cinsiyetinden olanı Huang, erkeği de Feng temsil edecek. Feng, kendisi ve Huang için sürdürülebilir enerji kullanacak.

Bu yapı Çin’e has karakteristik kültür ve mirasa göre tasarlandı ve dünyadaki hiçbir binaya yapıya benzemeyecek.

Çin’in Wuhan şehrinde 1 kilometre uzunluğunda olacak kuleler, şimdiye kadar görülmemiş en gelişmiş teknolojik yapı olacak.

Kuleler, rüzgar, güneş, termal, biyokütle kazanları ve hidrojen yakıt hücreleri de dahil olmak üzere yeşil enerji teknolojilerini bir araya getirecek.

Feng kulesi, zirveye yakın bir yerde yer alacak ve güneş ışınlarını absorbe edecek türbinlere ve ayrıca yağmur toplama tesisi, biyokütle kazanı ve böcek otellere sahip olacak. İngiliz şirketin açıklamasında, Phoenix Towers, Çin’in hava kirliliğinin neden olduğu ana ekolojik sorunların çözümüne de yardımcı olacağı belirtildi.

‘KAPALI ÇARŞI’ DA OLACAK

Kulelerin inşasına gelecek yıl içinde başlanacağı ve Burj Halife’nin yapım süresinin yarısı olan 3 yıl içinde bitirileceği ifade edildi. Şirketin bir yetkilisi, kulelerin içinde Turkish Plaza adında tarihi Kapalıçarşı’nın bir benzerinin olacağını, ayrıca, Japon restoran ve mağazalarının da olduğu bir Japon Sokağı’nın bulunacağını söyledi.

Diğerinden uzun olan Feng kulesi, konut, ofis ve perakende alanını içinde barındıracak ve yaklaşık 100 katlı olacak. Biraz daha küçük olan Huang kulesi ise “Dünyanın en yüksek bahçe” sini içerecek.

Çin medyasında da yine geçen yıl Haziran ayında Changsha şehrinde 838 metre uzunluğuyla Burj Halife’yi geride bırakacak Sky City adlı dünyanın en uzun binasının yapılacağı haberleri yer almıştı. Bu binanın 628 milyon dolara mal olacağı ve 7 ay içinde prefabrik blokların inşaat alanında bir araya getirilmesiyle bitirileceği iddia edilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.