Çin, ABD’den “aktivist” konusunda özür bekliyor

Çin, ABD’den “aktivist” konusunda özür bekliyor

Çin, geçen ay sonu ev hapsinden kaçan ve ABD Büyükelçiliği’ne sığınan göreme engelli aktivist Çen Guangçeng konusunda ABD’den özür beklediğini açıkladı.

Çin Dişişleri Bakanlığı sözcülerinden Liu Weimin, Çin vatandaşı muhalifi barındırmasından dolayı ABD’den özür talep ettiklerini ifade etti. Liu, Çinli muhalif Çen’in 6 gün zarfında ABD’nin Pekin Büyükelçiliği’nde kaldığını ve kendi isteğiyle elçilik binasından ayrıldığını öğrenmiş olduklarını belirtti.

ABD Büyükelçiği’nin Çinli bir vatandaşı resmi olmayan bir şekilde elçiliğe almasının Çin kanadı tarafından kesinlikle kabul edilemez bir olay olduğunu vurgulayan sözcü, söz konusu durumun Çin’in içişlerine müdahale niteliği taşıdığını ifade etti.

ABD’nin Pekin Büyükelçiliği’ni Çinli muhalifi elçilik binasına alarak maksadını aştığını vurgulayan sözcü, ABD’den bu olayda sorumluluğu olan kişilerin cezalandırılmasını ve bu gibi olayların bir daha yaşanmayacağına dair bu ülke yetkililerinin garanti vermesini talep ettiklerini söyledi.

Liu Weimin, Çin’in vatandaşlarının haklarını koruduğuna dikkat çekerken, kendi vatandaşlarının da ülke kurallarına uyması gerektiğine vurgu yaparak sözlerini tamamladı.

ÇİNLİ AKTİVİST ABD ELÇİLİĞİNDEN AYRILDI

Çin resmi Xinhua Haber Ajansı, Çinli aktivist Çen Guangçeng’in ABD Büyükelçiliği’nde 6 gün kaldığını ve kendi isteğiyle ayrıldığını bildirdi.

Görme engelli muhalif Çen’in ABD Büyükelçiliği’ne sığındığı iddia ediliyordu. Washington ve Pekin ise iddiaları doğrulamamıştı. Çen’in büyükelçilikten ayrıldığı haberi ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın yıllık Çin ziyaretine başladığı sırada geldi.

ABD’nin Pekin Büyükelçisi Gary Locke’nin Washington Post gazetesine telefonda verdiği demeçte, Çen’i kendi arabasıyla tedavi görmek üzere bir tıp merkezine götürdüğünü söyledi.

Çen, trafiği aksatma ve mülke zarar verme suçlarından aldığı 4 yıllık hapis cezasının ardından 2010’da Shandong bölgesinde ev hapsine mahkum edilmişti.

Çocukluğundan beri gözleri görmeyen Çen, Çinli yetkililerin ‘tek çocuk zorunluluğu’ getirdiği dönemde zorunlu geç kürtaj ve Linyi’de kısırlaştırma uygulamasına karşı çıkmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.