‘CIA, Suriyeli muhaliflere silah yardımı başlattı’ iddiası

‘CIA, Suriyeli muhaliflere silah yardımı başlattı’ iddiası

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA), Suriye’de muhalefete söz verdiği silah teslimatına başladığı iddia ediliyor. Washington Post gazetesi, ABD yetkililerine dayanarak verdiği haberde sevkiyatın “Türkiye ve Ürdün’deki gizli üsler aracılığıyla sevk edileceğini” ileri sürdü.

Gazete, “ABD silahları, Suriyeli isyancılara ulaşıyor” başlığını taşıyan geniş haberinde “ABD yetkilileri ve Suriyelilere göre, CIA, aylarca süren bir gecikmenin ardından Obama yönetimin söz verdiği yardımı Suriye’deki isyancılara teslim etmeye başladı” diye girdi.

 

“ABD’NİN SAVAŞTAKİ ROLÜNDE BÜYÜK TIRMANMA”

 

Sevk edilen silahların Suriye’ye son iki hafta akmaya başladığını kaydeden gazete, buna eş zamanlı olarak da ABD Dışişleri Bakanlığı’nın da öldürücü olmayan yardım çerçevesinde araçlar ve sofistike ekipmanın teslimatını sürdürdüğünü belirterek “materyal akışı, ABD’nin Suriye’deki iç savaş rolündeki büyük bir tırmanmaya vurgu yapıyor” yorumunu da yaptı.

 

“GENERAL İDRİS’İN GÜÇLERİNE YÖNELİK”

 

ABD yetkililerinin yapılan sevkıyatların isyancıları güçlendireceği umduklarını kaydeden gazete, son çabanın General Salim İdris’in komutası altındaki isyancıları desteklemeye yönelik olduğunu da belirtti.

Gazete, “Dışişleri Bakanlığı öldürücü olmayan yardımı koordine ederken CIA, silah ve diğer öldürücü ekipmanın sevkıyatını kontrol ediyor” dediği haberinde Suriye muhalefetinin bir yetkisine atfen “ABD istihbarat personeli, uzun bir süre önce söz verilen hafif silahları ve cephaneyi son iki haftada isyancı gruplara teslim etmeye başladı” diye yazdı.   

 

“WASHINGTON HALA TANK VE UÇAKSAVAR TESLİMİNDE İSTEKSİZ”

 

Aynı yetkilinin Washington’un muhalefetin en çok istedikleri tank ve uçak savaş silahları sağlama konusunda hala isteksiz olduğunu söylediğini de aktaran gazete şöyle devam etti: “CIA’in sevkıyatları, teşkilatın, Suudi Arabistan ve Katar dahil olmak üzere Ortadoğu ülkelerine, ılımlı Suriyeli isyancı güçlerine silah yönlendirmeye yardımcı olmaya çalıştığı son bir yıl süresinde genişletilen, Türkiye ve Ürdün’deki gizli üslerden oluşan bir ağ aracılığıyla akıtılacak.”

 

CIA YORUM YAPMADI

Bu arada, Washington Post, CIA’nın herhangi bir yorum yapmaktan kaçındığına dikkat çekildiği haberde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye’ye yardımı ile ilgili kıdemli danışmanı Mark Ward’ın Türkiye’nin güneydoğusunda “İki düzine diplomat ve yardım görevlisinden oluşan bir ekip oluşturmasından önce” Washington’un Suriyeli isyancılara taşınan kamyonlarca gıda ve ilacın parasını ödemekten pek fazla bir şey yapmadığını anlattı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.