CHP’li Loğoğlu: ABD, CHP’nin görüşlerine yakın ilgi gösteriyor

CHP’li Loğoğlu: ABD, CHP’nin görüşlerine yakın ilgi gösteriyor

ABD’yi ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekillerinden oluşan heyette bulunan CHP Dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Loğoğlu, ABD’nin CHP’nin görüşlerine geçmişe nazaran yakın ilgi gösterdiğini söyledi. Kapsamlı sorulara muhatap olduklarını ifade eden Loğoğlu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nın ABD’ye bir ziyaret gerçekleştirme ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi.

CHP Dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Loğoğlu, İdari ve Mali İşler Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, İstanbul milletvekilleri Sedef Küçük, Ayşe Eser Danışoğlu ve Faik Tunay’ın yer aldığı heyet ABD’deki temaslarını Washington’da sürdürüyor.

Heyet başkent Washigton’daki ikinci günlerinde Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı Pentagon’da bazı üst düzey yetkililer ve ABD’deki en büyük Yahudi lobisi AIPAC’in temsilcileri ile görüştü. CHP’li Genel Başkan Yardımcıları Ömer Faruk Loğoğlu ve Umut Oran yaptıkları temaslara ilişkin Washington Plaza Hotel’de bir basın açıklaması yaptı.

Washington’a gelişlerinin ana nedeninin iki başlık altında özetlenebileceğini ifade eden Loğoğlu, bunların Cumhuriyet Halk Partisi’nin bugünün Türkiyesinin içerideki ve dışarıdaki sorunlara bakışının Amerikalı muhataplara anlatılması ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kasım ayı içerisinde yapılması planlanan ABD ziyareti için zemin yoklaması yapılması olduğunu söyledi.

“ÇOK DAHA AYRINTILI SORULARA MUHATAP KALDIK”

ABD’li yetkililerin CHP’nin görüşlerine önceleri sadece ilgi duyarken bugün daha yakından ilgilendiklerine dikkat çeken Loğoğlu, “Bugün çok daha kapsamlı, çok daha ayrıntılı sorulara muhatap kaldık. Bu da Amerikalı muhataplarımızın CHP’yi önümüzdeki dönemde bir iktidar partisi olarak değerlendirdikleri izlenimini bizde yarattı.” dedi. Loğoğlu, CHP’nin siyaset, demokrasi, ekonomi, dış ilişkiler konusunda ne yapmak istediği noktasında çok ayrıntılı sorulara muhatap olduklarını ifade etti.

Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinin önemine değinen Loğoğlu, iki ülke ilişkilerine yönelik CHP’nin görüşlerini ABD’li yetkililere ilettiklerini dile getirdi. Loğoğlu, “Türkiye ABD ilişkilerinin daha sağlam, daha sürdürülebilir bir zeminde, konjonktüre bağlı olmayan, belirli konularda geçici bir süre iş birliğine dayanmayan, sürekli bir işbirliğine, karşılıklı saygı, eşitlik, ortak değerler ve ortak çıkarlar üzerine bina edilmiş sürdürülebir bir sağlam ilişki tercih edeceğimizi, ABD ile ilişkileri ciddiye aldığımızı ama bu ilişkilerin iki ülkenin karşılıklı çıkarlarına uygun bir zeminde cereyan etmesinin önemli olduğunu vurguladık.” şeklinde konuştu.

Gezi Parkı olaylarının Beyaz Saray görüşmelerinde birden fazla kez gündeme geldiğini ifade eden Loğoğlu, ABD’li yetkililerin Gezi Parkı sürecini önemli ve demokrasi bakımından anlamlı bulduklarını, bu sürece CHP’nin bakış açısını sorduklarını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ise Türkiye’de demokrasi açığı ve özgürlükler ile ilgili bir zafiyetin olduğu herkesin olduğu gibi ABD’nin de gündeminde olduğunu söyledi. Oran, “İktidar partisi 11 yıldır tek başına iktidar. 3. dönemi. 80 Darbesi Anayasasını değiştiremedi.  80 Darbesi Seçim Yasasını değiştiremedi. 80 Darbesi ürünü olan Siyasi Partiler Yasasını değiştiremedi. Değiştirmek istiyor mu? Hayır. Çünkü bundan besleniyor.” ifadelerini kullandı.

Heyet basın toplantısının ardından Sosyalist Enternasyonal faaliyetlerine katılmak üzere New York’ta geçti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.