Chomsky: Gazetecilerin tutuklanması korkunç bir adım

Chomsky: Gazetecilerin tutuklanması korkunç bir adım

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanması ve Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’e 8 yıl hapis cezası istenmesine tepkiler devam ediyor.

Dünyaca ünlü filozof, dilbilimci ve tarihçi Prof. Dr Noam Chomsky, Türkiye’de yaşanan son gelişmeleri Zaman Amerika’ya  değerlendirdi. Chomsky gazetecilerin tutuklanması ile ilgili “Otoriter yönetimin, sivil hakların zayıflatılması yönünde atmış olduğu bir başka korkunç adımdır” değerlendirmesinde bulundu.

Ünlü dil bilimci yaptığı yazılı açıklamada geçtiğimiz günlerde Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire ile birlikte Washington Post’ta yayınlanan yazısına atıfta bulunarak, medyaya yapılan baskı ile ilgili düşüncelerini dile getirdiğini hatırlattı. Washington Post’ta yayınlanan makalede Chomsky “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın demokrasi bekçilerini susturmaya devam ettiğini” savunmuştu.

Türkiye’nin Rusya savaş uçağını düşürmesi olayını da değerlendiren Chomsky “Türk-Rus ilişkileri şuanda çok gergin. Ama her iki tarafta olayların daha fazla kontrolden çıkmasına izin vermeyeceği konusunda anlaşmış gibi” dedi.

TÜRKİYE IŞİD İLE SAVAŞMIYOR

Türkiye’nin bölgede IŞİD ile savaşmadığını iddia eden ünlü düşünür “Hatta, sınırı IŞİD destekçikleri cihadi gruplara açık tutarak diğer yolla yardımcı olabiliyor. Türkiye, sahada IŞİD’e karşı mücadele eden Kürtlerle savaşıyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Noam Chomsky ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Sekreteri Christophe Deloire, imzasıyla Washington Post’ta geçtiğimiz günlerde yayınlanan makalede, G20 Zirvesi’ne uygulanan akreditasyon ayıbından, İpek Koza’ya ait medya şirketlerine el konmasına, seçimin hemen ardından Nokta Dergisi editörlerinin tutuklanmasından, Can Dündar’ın terörizm suçlamasıyla yargılanmasına kadar bir çok konuda eleştiriler getirilmişti.

Yazıda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin gazetecileri “demokrasinin bekçileri” olarak kabul ettiğine dikkat çekilerek, ülkeyi kontrol etmek isteyenlerin eleştirilerden rahatsız olmamak için gazetecileri susturmaya kalktığı vurgulanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.