Cenevre’deki ilk tur Suriye görüşmeleri tamamlandı

Cenevre’deki ilk tur Suriye görüşmeleri tamamlandı

ABD ile Rusya arasında sürdürülen uzun pazarlıklar ardından geçen hafta Cenevre’de başlatılan ve Suriye’deki iç savaşı bitirmeyi amaçlayan Cenevre 2- Konferansı’ndaki doğrudan görüşmelerde ilk tur tamamlandı.

Birleşmiş Milletler ile Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi’nin öncülüğünde yürütülen görüşmelerde ciddi ilerleme kaydedilemediği belirtildi. Brahimi, görüşmeler sonunda taraflar arasında “biraz olsun ortak zemin” sağlandığını ifade etti.

 

İkinci turun başlaması için Suriye hükümetini temsilcilerinin Şam’dan onay alması gerektiği kaydedildi. Hükümet temsilcileri Şam’dan gerekli izni alıra ikinci tur görüşmeleri 10 Şubat’ta başlayacak. Brahimi, Suriye hükümetini temsilen görüşmelere katılan heyetin ikinci tura katılıp katılmayacaklarını bildirmeden önce Şam’dan onay almaları gerektiğini söyledi.

 

Birinci tur görüşmelerinde konu başlıklarını şiddetin sona erdirilmesi, kuşatma altındaki topluluklara insanı yardım ulaştırılması ve siyasi uzlaşma formülleri oluşturdu. Her iki taraf da, çok sayıda ülkenin katılımıyla Cenevre’de 2012 yılında yapılan görüşmelerde üzerinde uzlaşılan belgeyi, tartışmaların temeli olarak kabul etti.

Cenevre Bildirisi’nde bir geçiş hükümeti kurulması ve serbest seçimlere gidilmesi öngörülüyor ancak bunun hayata geçmesinin ilk tur görüşmelerinden sonra çok mümkün görünmediği genel kanı.

 

MÜLTECİ KAMPINA NİHAYET YARDIM ULAŞTI

Buarada, açlık sorunu nedeniyle çocukların hayatlarını kaybettiği Suriye’deki Filistinli mülteci kampına BM2nin yardım kuruluşu olan UNRWA tarafından yardım ulşatırıldığı kaydedildi. Muhaliflerin kontrolü altında olan kampa UNRWA, 720 koli gıda iletildiğini duyurdu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.