Çen pazarlığı Amerika ile Çin arasında sessiz yürütülüyor

Çen pazarlığı Amerika ile Çin arasında sessiz yürütülüyor

Bir gece vakti, kırsalda hapis olarak tutulduğu evinin duvarlarını güvenlik güçlerine rağmen görünmeden aşmayı başaran yönetim muhalifi kör Çen Guangçen, Çin ile Amerika arasında krize neden oldu. Her iki ülke yetkilileri de Çen’in neden olduğu krizi sessiz çözme yolunda.

Evinde hapis tutulurken kaçıp Pekin’deki Amerikan büyükelçiliğine sığınan Çen, 4 gündür iki ülke arasında diplomatik sorunun neden oldu. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Hazine Bakanı Timothy Geithner yarın başlayacak olan Pekin ziyaretleri öncesinde Washington yönetimi deneyimli diplomat Kurt Campbell’i önceki gün Pekin’e gönderdiği öğrenildi. Campbell konusunda dahi bir açıklama yapmaktan kaçınan Dışişleri, görüşmeler konusunda da en ufak bir yorumda bulunmadı. Campbell’in Pekin’e gittiği bilgisi deneyimli diplomatın Çin’de olduğu kaldığı otelde görüntülenmesi ile öğrenildi. İki ülke tarafından da Çen krizi görüşmeleri sessiz yürütülürken bu tutumun durumun çok hassas olmasından kaynaklandığı yönünde yorumlara neden oluyor.  

Çen gibi ailesinin durumu da endişelere neden oluyor. Pekin’deki ABD Büyükelçiliği’ne yalnızca Çen sığınmış ailesi ise hapis tutulduğu evde kalmıştı. Çocuk yaşta iken kör olan Çen, 1971 doğumlu. Çen, Pekin yönetimine muhalif tavırlarından dolayı 2006 yılında hapse atılmış 4 yıl sonra cezası dolmasına rağmen daha sonra ev hapsine mahkum edilmişti.  

Diplomasi uzmanları Çen olayının hem Washington hem de Pekin yönetimi için çok hassas olduğu ancak sorunun kolayca aşılamayacağı görüşünde. Amerikan yönetimi Çen’in hapse atılması ve daha sonra ev hapsinde tutulmasını insan hakları çerçevesinde birçok defa eleştirmişti.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.