Cameron tarihi AB konuşmasında referanduma gitme sözü verdi

Cameron tarihi AB konuşmasında referanduma gitme sözü verdi

İngiltere Başbakanı David Cameron, lideri olduğu Muhafazakar Partisi’nin gelecek seçimleri kazanması halinde, AB üyeliği konusunu “Evet/Hayır” referandumuna götürme sözü verdi. Cameron, referandum öncesi AB ile ilişkileri tekrar gözden geçireceklerini belirtti.

David Cameron geçen hafta Hollanda’da yapması beklenen ancak Cezayir rehine kriziyle ertelenen kritik AB konuşmasını bugün Londra’da yaptı. Cameron, İngiliz halkının “müzakerelerin sonuçlarını kabul etmek veya AB üyeliğinden ayrılmak” gibi çok basit bir tercih yapması gerektiğini belirtti.

İngiliz lider, 2015 yılındaki genel seçimlerde tekrar iktidara gelmesi durumunda, AB üyeliği konusunu referanduma götürme ve bu referandumu en geç 2017 yılına kadar yapma sözü verdi.

Talep ettikleri imtiyazları almaları halinde AB’ye üye olarak kalmak istediklerinin altını çizen Cameron, bu imtiyazları alsalar bile referandumda halkına tekrar AB’den ayrılmak isteyip istemediklerini danışacaklarının altını çizdi.

İngiliz Başbakan, referandumu şimdi yapmanın yanlış bir tercih olacağına dikkat çekerek, “AB şu anda ekonomik kriz ile mücadele ediyor. AB ile ilişkilerimizi yoluna sokmadan, halkımıza ‘AB’den ayrılmak istiyor musunuz’ şeklinde referandum sorusu sormak anlamsız olur.” dedi. Cameron, “Söz söyleme sırası İngiliz halkında. Vatandaşıma şöyle sesleniyorum: Bu, sizin kararınız olacak.” diye konuştu.

Halkının AB’den neden ayrılmak istediğini çok iyi bildiğini ve İngiltere’nin yoluna tek başına devam edeceğinden hiçbir şüphesinin bulunmadığını dile getiren Cameron, “Yine de bu konuda, refaha ve uluslararası imajımıza etkisini göz önünde bulundurarak çok dikkatli karar vermeliyiz. AB’den çıkış bileti tek yönlü. Bunun tekrar dönüşü yok.” uyarılarında bulundu.

“AB ile yeni bir anlaşmaya varmak imkansız” şeklindeki iddiaları kabul etmeyen Cameron, tüm AB üyesi ülkelerin yeni bir anlaşma üzerinde hemfikir olmasını arzu ettiğini ancak tek taraflı olarak müzakereleri sürdürme hazırlığı yaptıklarını sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.