Cameron: AB’den çıkmayı destekleyebilirim

Cameron: AB’den çıkmayı destekleyebilirim

İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği (AB) ile üyelik şartlarını tekrar müzakere edeceklerini, istediklerini alamadıkları takdirde ise Birlik’ten ayrılma yönünde kampanya yapabileceğini söyledi.

BBC’de katıldığı bir programda Cameron, “AB üyeliğinin İngiltere’nin menfaatine olmadığını düşünürsem eğer, birliğin içinde kalmayı savunamam.” diye konuştu. Üyelik statüsüne ilişkin AB’yle yapacakları pazarlıkta başarısız olması durumunda, üyeliğin devam edip etmeyeceğine İngiliz halkının karar vereceğini vurgulayan Başbakan, kendisinin de bu referandumda ‘hayır’ kampanyasına destek vereceğini ifade etti.

Cameron, gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde tekrar iktidara geldikleri takdirde AB üyelik statüsünü ‘pazarlık’ edeceklerini belirtmiş, istediklerini alamazlarsa da 2017’de “AB üyeliğinden ayrılmayı” referanduma götürme taahhüdünde bulunmuştu.

AB’nin diğer 27 üye ülkesinin reform planını tekrar gözden geçirmesini isteyen Cameron, “Bu plan sayesinde yeniden yapılanmış bir AB ve Britanya’nın bu Birlik’le yeniden yapılanmış ilişki şekli oluşacak.” dedi. Cameron’ın BBC’de yaptığı “AB’ye ‘hayır’ kampanyası yapabilirim” açıklaması, partisinden AB ve göçmen karşıtı Ukip’e olası geçişleri engellemek için söylemlerini sertleştirmeye başladığı şeklinde yorumlandı. İngiliz Başbakan, yeni bir AB reformu yapılmasını ve bu reformda Britanya’nın statüsünün yeniden tanımlanmasını talep ediyor. Cameron bu reformda, AB vatandaşlarına istediği üye ülkede oturma ve çalışma izni veren ‘serbest dolaşım’ konusunda, hükümetlere daha fazla kontrol etme hakkı verilmesini istiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.