Burkina Faso’da muhalefet darbeye karşı çıktı

Burkina Faso’da muhalefet darbeye karşı çıktı

Burkina Faso’da geçtiğimiz perşembe günü patlak veren sokak olaylarının ardından ordunun yönetime el koymasına ülke muhalefetinden tepki geldi.

Başkent Ouagadougou’daki Millet Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, 27 yıllık Devlet Başkanı Blaise Compaore’nin ardından ülke yönetimine gelen Muhafız Birlikleri İkinci Komutanı Yarbay Isaac Zida’yı protesto etti. Önceki gün bir araya gelen muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri, yaptıkları ortak açıklamada, “Ülke genelinde görülen ayaklanmaların zaferi ve sonuç olarak geçiş sürecinin yönetimi halka aittir. Kesinlikle askerler tarafından el konulmamalıdır.” dedi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Batı Afrika Temsilcisi Muhammed İbn Chambas da tıpkı ABD ve Afrika Birliği gibi ordunun yönetime el koymasını tanımadıklarını açıkladı. Chambas, “Anayasa’ya uygun bir şekilde siviller tarafından yönetilen bir geçiş dönemi umut ediyoruz.” dedi. BM temsilcisi, aksi halde Burkina Faso’nun yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz perşembe günü başlayan sokak olaylarında Compaore’nin beşinci kez devlet başkanı olmasının önünü açacak anayasal değişiklikleri kabul etmeyen öfkeli halk, meclis de dâhil birçok devlet binasını ateşe vermişti. Ülkedeki gerginliği yatıştıramayan Compaore’nin önceki gün komşu ülke Fildişi Sahilleri’ne kaçtığı ortaya çıktı. Compaore’nin istifa ettiğini duyuran ordu, oybirliğiyle Zida’yı, Burkina Faso’da seçimler gerçekleştirilene kadar ‘geçiş dönemi lideri’ ilan etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.