Bu yıl en fazla Fransa ile Suriye’de gazeteci öldürüldü

Bu yıl en fazla Fransa ile Suriye’de gazeteci öldürüldü

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2015 yılında en fazla hangi ülkelerde gazeteci öldürüldüğünü hazırladığı raporla açıkladı. CPJ, 2015 yılında ne fazla Fransa ile Suriye’de gazeteci öldürüldüğünü duyurdu.

CPJ, 1 Ocak ile 23 Aralık tarihleri arasında toplam 69 gazetecinin öldürüldüğünü ve bunların 13’ünün Suriye ve ‘sekizinin de Fransa’da yaşamlarını yitirdiğini açıkladı. 

Bu yıl içinde öldürülen toplam 69 gazetecinin 28’ini İslamcı militanlar tarafından gerçekleştirildiği vurgulandı. CPJ, 2015 yılında en fazla gazetecinin Suriye ile Fransa’da öldürüldüğüne dikkat çekti. 

CPJ Genel Müdürü Joel Simon,  “Gazeteciler için İslamcı militanlar, suç çeteleri, devlet harici aktörler geçen yıl dünya çapında en büyük tehdit oldular’’ dedi.

Gazetecilerin güven içinde mesleklerini yapmaları gerektiğine işaret eden Simon, gazetecilerin öldürülmesini “korkunç’’ diye niteledi.

Yayınlanan raporda, El Kaide, IŞİD, Taliban ve El Şebab gibi gruplar Suriye, Irak, Pakistan, Somali, Türkiye ve Yemen’in yanı sıra Fransa’da da gazeteci cinayetlerinden sorumlu oldukları vurgulandı.

Fransa’da 1992 yılından beri sadece sekiz gazeteci hayatını kaybetti ve kurbanların hepsi de Charlie Hebdo saldırısında öldürüldü.

 

CPJ, dünya çağında bu yıl içinde öldürülen gazetecilerin üçte ikisinden fazlasının çalışmaları nedeni ile hedef olduklarını dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.