Brüksel’de olağanüstü hal

Brüksel’de olağanüstü hal

Terör tehdit seviyesinin Brüksel’de en üst seviyeye çıkarılmasının ardından olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Paris’te terör saldırıları düzenleyen üç kardeşten biri olan terörist Salah Abdeslam’ın Brüksel’de olduğu ve olağanüstü hâlin bu sebeple ilan edildiği öne sürüldü.

Belçika medyasının haberine göre, Salah Abdeslam’ı Paris’ten Brüksel’e götüren Hamza A., polise daha önce verdiği ifadeyi değiştirdi ve Abdeslam’ın üzerinden bomba olduğundan şüphelendiğini dile getirdi.

Hamza A. terörist Abdeslam’ın kendisini patlatmaya hazır olduğunu, gergin hareketlerinden ve üstündeki kalın kazaktan anladığını söyledi.

Polise verilen ifadeye göre, tüm dünyayı sarsan Paris terör olaylarından hemen sonra sabaha karşı Hamza A.’yı arayan Salah Abdeslam kendisini Brüksel’e götürmesini istedi. Terör zanlısını Brüksel’e götüren Hamza A. onu Kral Baudouin Stadyumu civarında bıraktı. Hamza A., geçtiğimiz günlerde Brüksel’deki polis operasyonuyla yakalanmıştı.

Paris saldırılarını birlikte gerçekleştiren üç kardeşten ikisi ölürken, 26 yaşındaki ana şüpheli Salah Abdeslam hâlâ aranıyor. Teröristin Brüksel’de olmasından dolayı terör tehdit seviyesi en üst seviyeye çıkarılmıştı.

Her köşede asker var

Öte yandan Belçika Başbakanı Charles Michel 4 acil önlem planı açıkladı. Michel, acil önlem planında hedefte alışveriş merkezlerinin, toplu taşımaların ve büyük organizasyonların olduğunu duyurdu.

Önlemler olarak büyük organizasyonların iptal edildiğini, Brüksel metrosunun Pazar akşamına kadar durdurulduğunu, polis ve asker sayısının artırıldığını ve 1771 acil numaralı hattın açıldığını açıkladı. Brüksel’in her köşesini askerler korurken onlarca askeri aracın şehirde görünmesi ise dikkat çekti.

Maç iptal edildi, parlamentolar kapatıldı

Bugün oynanması beklenen Lokeren ve Anderlecht maçının iptal edildiği açıklandı. Lokeren Belediye başkanı, hiçbir risk almak istemediklerini ve bundan dolayı maçın iptal edildiğini açıkladı.

Terör tehdidin en yüksek seviyeye çıkmasının ardından başta Avrupa Parlamentosu olmak üzere tüm bölgesel meclislerde her türlü bir saldırıya karşı önlemini alarak kapılarını kapalı tutuyor. Hafta sonu çalışmayan parlamentonun bazı bölümleri normalde turistlere açık oluyordu. Brüksel Üniversitesi (VUB/ULB) ve yine Brüksel’in simgesi olan Atomium ziyaretçilerine kapılarını kapattı.

Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon Pazartesi günü terör tehdit seviyesi ile tekrar değerlendirilme yapılacağını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.