Brezilyalı büyükelçiler Türkiye’de toplanıyor

Brezilyalı büyükelçiler Türkiye’de toplanıyor

Brezilya, Ortadoğu, Afrika ve Körfez’deki 20’yi aşkın büyükelçisini 3 gün sürecek bölgesel konferans için önümüzdeki hafta İstanbul’da topluyor. Brezilya’nın Ankara Büyükelçisi Marcelo Jardim, iki ülke arasındaki ortaklık ve mükemmel ilişkiler sebebiyle İstanbul’u tercih ettiklerini belirtti.

Brezilya, Ortadoğu, Afrika ve Körfez’deki büyükelçilerini toplamak için Türkiye’yi seçti. Brezilya’nın bu kıtalardaki 20’den fazla büyükelçisi haftaya İstanbul’da buluşuyor. 23-25 Şubat tarihlerindeki büyükelçiler konferansında bölgesel gelişmeler masaya yatırılacak. Konferansa Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio de Aguiar Patriota ve bakanlığın üst düzey yetkilileri geliyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da onur konuğu olarak Brezilyalı büyükelçilere hitap edecek. Brezilya’nın Ankara Büyükelçisi Marcelo Jardim, Zaman’a yaptığı açıklamada, bu tercihin iki ülke arasındaki ortaklığın ve mükemmel ilişkilerin doğal bir neticesi olduğunu belirtti.

Türkiye ve Brezilya, dünyada son dönemin ekonomik ve dış politika anlamında yükselen iki ülkesi. İki ülke arasında hem ticarî hem de siyasî ilişkiler sürekli gelişiyor. Uluslararası arenada birçok konuda iki ülkenin politikası örtüşüyor. Türkiye ile Brezilya son olarak İran’ın nükleer programına ilişkin ortak inisiyatif almıştı. Türkiye ile İspanya’nın eşbaşkanlığını yaptığı Medeniyetler İttifakı Projesi’ne Brezilya ev sahipliği yaparak güçlü bir destek vermişti. İki ülke arasındaki coğrafî mesafeye rağmen karşılıklı ziyaretlerin sayısı da büyük bir artış içinde.

Brezilya’nın Ankara Büyükelçisi Marcelo Jardim, konferansın detaylarını ve neden İstanbul’u tercih ettiklerini Zaman’a anlattı. Buna göre Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Sudan, Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, İran, Irak, Suriye, Ürdün, İsrail ve Lübnan’daki Brezilya büyükelçileri bölgesel konferans çerçevesinde İstanbul’a gelecek. Ayrıca Brezilya’nın New York ve Cenevre’deki BM büyükelçileri de hazır bulunacak. Büyükelçi Jardim, “İstanbul’un seçilmesi, iki ülke arasındaki güçlü ortaklık ve işbirliğinin doğal bir neticesi. İki ülke ilişkileri çok dostça ve sıcak.” dedi. Jardim, iki ülkenin uluslararası meselelerde ortak inisiyatifler aldığına dikkat çekerek ekonomi, politika ve kültür alanlarında işbirliğinin sürekli ilerlediğini hatırlattı. Brezilyalı Büyükelçi, Türkiye’nin Ortadoğu ve Afrika’daki birikimlerine işaret ederek Bakan Davutoğlu’nun kendilerine hitap edeceğini kaydetti. Jardim, İstanbul’un dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğunu ve lojistik imkânlarıyla konferanslar için uygun bir ortam sunduğunu söyledi. Geçtiğimiz sene Filistin’in dünyadaki tüm büyükelçileri Türkiye’de toplanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.