Brezilya’da darbe çağrısı

Brezilya’da darbe çağrısı

Brezilya, yolsuzlukla suçlanan Devlet Başkanı Dilma Roussef’e ve İşçi Partisi’ne karşı düzenlenen geniş katılımlı gösterilere sahne oldu.

Protestocuların orduyu darbe yapmaya çağırdığı gösterilerle ilgili konuşan Rousseff’in yardımcısı, “Brezilya demokratik bir ülke. Hükümet karşıtı gösteriler meşrudur. Ancak darbe değildir. Bu, demokrasiye zarar verir” dedi.

Ülke genelinde düzenlenen ve yüz binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen gösterilerin en kalabalığı Sao Paulo’daydı. Paulista Meydanı’ndaki gösteriye 200 binden fazla kişi katıldı.

Rio de Janeiro, Belo Horizonte ve başkent Brasilia’nın da aralarında bulunduğu birçok kentte de on binlerce kişi sokakları doldurarak Rousseff’in istifasını istedi. Associated Press’in haberine göre, Rio’daki Copacabana plajında toplanan yaklaşık 15 bin kişi, ellerindeki Brezilya bayraklarıyla sloganlar atarak, orduyu darbe yapıp parlamentoyu feshetmeye çağırdı.

Brezilya’da muhalefet partileri, 26 Ekim 2014’te ikinci kez devlet başkanı seçilen Rousseff’i, ülkenin en büyük petrol şirketi Petrobras’ın başındayken yolsuzluk yapmak ve rüşvet almakla suçluyor.

Göstericiler yolsuzluk iddialarının dışında hükümetin ekonomiyi idaresinden ve mevcut durumdan duydukları hoşnutsuzluğu da dile getirdi.

Brezilya dışında gösterilerin gerçekleştiği yerler arasında Londra, Lizbon, Miami, New York ve Sidney yer alıyor.

Rousseff, 2003 ile 2010 yılları arasında devlete ait Petrobras’ın başkanlığını yapmıştı. Rousseff’in başkanlığı sırasında Petrobras’ta yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. Yüksek Mahkeme, geçen hafta aralarında siyasetçilerin de bulunduğu 54 kişi hakkında yolsuzluk iddialarıyla soruşturma açılmasına karar vermişti.

Rousseff daha önce yaptığı açıklamalarda barışçıl gösterilere destek verdiğini söylemişti. Rousseff’in yardımcılarından Miguel Rossetto da, “Hükümet karşıtı gösteriler meşrudur. Meşru olmayan ise demokrasiye zarar veren darbedir, şiddettir, temelsiz suçlamalardır” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.