Breivik’in ‘ruh sağlığı’ için yasalar değişiyor

Breivik’in ‘ruh sağlığı’ için yasalar değişiyor

Norveç’te Anders Behring Breivik’in, geçtiğimiz yıl 22 Temmuz’da başkent Oslo’da 77 kişiyi acımasızca katlettiği terör hadisesinden sonra, Norveç hükümetinin meclise, ‘ruh sağlığı kanunları’ hakkında yeni bir yasa tasarısı sunmaya hazırlandığı belirtildi.

Norveç gazetelerinden Klartale’de yer alan haberde, yeni yasayla, özel ruh sağlığı hastanesine sevk olunan suçluların telefonu dinlenecek, ziyaretçileri inceleme altına alınacak, tedavi gördükleri yerler daha güvenli hale getirilecek. Ayrıca, alınan bu tedbirler, hastanın kaçmasını veya başkalarını rehin alma riskini azaltacağı kaydedildi.

Haberde, kanun değişikliğinin sebebi, Anders Behring Breivik’in ‘zorunlu ruh sağlığı tedavisi’ görebilmesi olarak açıklandı. Mahkemenin Breivik’in “akıl hastası” olduğu kanaatine vardığı takdirde, terör saldırısı sebebiyle tutuklanan Breivik ‘psikolojik bir hasta olduğu’ için hüküm giyemeyeceği ifade ediliyor.

Diğer taraftan, Norveç’teki çoğunluğun, meclise getirilecek bu yasa tasarısı teklifine şüpheli baktığı, psikolog, avukatlar ve doktorlar derneklerinin bu çoğunluğun arasında yer aldığı kaydedildi. Ayrıca, avukat dernekleri, bu tür yasaların değişimi öncesi ayrıntılı bir araştırma yapılması gerektiğini savundu.

Öte yandan, geçtiğimiz aylarda, Synne Sorheim ve Torgeir Husby isimli psikologların, Breivik’in akıl sağlığının yerinde olmadığı, bu yüzden katliamdan sorumlu tutulamayacağı ve dolayısıyla da hapishane yerine psikiyatri hastanesinde tedavi görmesi gerektiği raporu ülke çapında tepkilere sebep olmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.