Bomba yüklü araçlar Bağdat’ı kana buladı

Bomba yüklü araçlar Bağdat’ı kana buladı

Şiddet sarmalından bir türlü kurtulamayan Irak, dün yine güne başkent Bağdat’ta düzenlenen terör saldırılarıyla uyandı. Bağdat’ta Şii nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelerde koordineli bir şekilde patlatılan 14 bomba yüklü araç, 54 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Can kaybının yüksek olması için pazar ve park alanı gibi yerlerin hedef alındığı saldırılarda 140 civarında masum insan da yaralandı. Yılbaşından bu yana teröre kurban giden Iraklı sayısı 6 bini buldu.

En kanlı saldırı Sadr semtinde meydana geldi. Günlükçü işçilerin beklediği küçük bir manavın önüne park eden aracın infilak ettirilmesi sonucu 2’si asker olmak üzere 7 Iraklı öldü, 75 kişi de yaralandı. Bu saldırının ardından Habibiye, Saba el Bur, Kazımiye, Şaab, Ur, Şula gibi Şii bölgeler ile iki Sünni mahallede birbiri ardına bomba yüklü araçlar havaya uçtu. Bu saldırılarda 44 kişi ölürken 139 kişi de yaralandı. Irak’ta önceki gün de birisi ülkenin nispeten istikrarlı şehri Erbil, diğeri güneydeki Musayyab olmak üzere iki saldırıda 46 kişi can vermişti.

Ülkeyi kana bulayan eylemleri henüz herhangi bir grup üstlenmezken Irak hükümeti daha önce de birçok kez benzer koordineli saldırılar düzenleyen El-Kaide bağlantılı militan grupları suçladı. El-Kaide’nin Şii yönetim altında kendilerini ikinci sınıf vatandaş gibi hisseden Sünnilerin hoşnutsuzluğundan ve siyasi çekişmelerden yararlanarak mezhep temelli bir iç savaşı tetiklemek istediği düşünülüyor. Son kayıplarla birlikte bu yıl başından bu yana terör saldırılarında hayatını kaybeden Iraklı sayısı ise 6 bini aştı. Ülkede şiddet olayları güvenlik birimlerinin nisan ayında Kerkük’e bağlı Havice’de Başbakan Nuri el-Maliki karşıtı göstericilere karşı kanlı müdahalesinin ardından artış gösterdi. Bu olayın ardından başlayan şiddet dalgasında son 4 ayda 4 bin 500 insan öldü. Artan şiddetin, ülkede 2006-2007 yılları arasındaki gibi on binlerce insanın öldüğü bir mezhep çatışmasını tetiklemesinden endişe ediliyor. Suriye’deki iç savaş da Şii başbakan Maliki’nin Sünnileri dışlayan politikaları sebebiyle zaten gergin olan mezhepler arası tansiyonun yükselmesine yol açıyor. Ülkedeki Şiiler, Esed rejimi safında yer alırken, Sünniler  Suriyeli muhalifleri destekliyor. Her iki taraftan da komşu ülkeye savaşçı gidiyor. Mezhepsel gerilimin arttığı ortamda militan gruplar saflarına daha kolay eleman devşirebiliyor.

Öte yandan Erbil şehrinde önceki gün düzenlenen intihar saldırısında yaralanan 2 kişi tedavi için Türkiye’ye getirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.