BM’den Suriye’de savaş suçuna karşın yardım yapan ülkelere uyarı

BM’den Suriye’de savaş suçuna karşın yardım yapan ülkelere uyarı

Birleşmiş Milletler (BM)’den içinde Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere savaş suçu uyarısı geldi. BM İnsan Hakları Konseyi Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye hükümeti ve muhaliflere silah sağlayan ülkeleri uyardı. Bu silahlarla savaş suçları ve insan hakları ihlallerinin işlendiğini belirten komisyon başkanı Paolo Sergio Pinheiro, “Bu ülkeler, desteklerinin ne amaçla kullanıldığını bilmiyormuş gibi davranamaz.” dedi.

 

Pinheiro, ‘etkili devletler’ olarak nitelendirdiği bu ülkeleri siyasi çözüm için gösterilmesi gereken büyük çabalardan vazgeçmekle itham etti. Pinheiro, Irak’taki durumun da bölgesel bir savaşa dönüşme riskine dikkat çekti.

Komisyonun son raporunu sunan Pinheiro, Suriye’de şiddetin görülmemiş boyutlara ulaştığını vurguladı. Esed rejiminin hapishanelerindeki işkence ve cinayetlere, meydanlarda kafa kesmelere, tecavüz korkusuyla yaşayan kadınlara, cepheye götürülen çocuklara değinen Pinheiro, bunlarla ilgili binlerce fotoğrafı incelediklerini dile getirdi.

Paolo Sergio Pinheiro ayrıca, rejim kontrolündeki bölgelerde düzenlenen bombalı saldırıların da sivilleri hedef aldığını ve terörü yayma amacı taşıdığını söyledi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.