BM’den Orta Doğu Barış Planı açıklaması

BM’den Orta Doğu Barış Planı açıklaması

Libya’dan Suriye’ye çatışmaların arttığına ve gerginliklerin tırmandığına dikkati çeken Guterres, ”Bugün deli bir rüzgar dünyayı kasıp kavuruyor. Silahlar uçuşuyor, çatışmalar artıyor.” diye konuştu.

Suriye’nin kuzey batısında, İdlib’de artan çatışmaların son derece endişe verici olduğunu belirten Guterres, ”Krizin çözümünün askeri değil siyasi olduğunu defalarca tekrar tekrar söyledik ve şimdi Suriye’de durum Türk ordusu ve Suriye ordusunun birbirini bombaladığı bir hal aldı ve bu da krizin doğasında son derece endişe verici bir değişiklik. Artan gerginlik kontrolden çıkmadan taraflara çatışmalara son vermesi çağrısı yapıyorum.” ifadesini kullandı.

Guterres, Libya’daki çatışmalara da değinerek, “Libya’da yaşananlara son derece öfkeli olduğumu söylemeliyim, tam bir skandal yaşanıyor.” değerlendirmesinde bulundu. 

Guterres, Birleşik Arap Emirliklerinden Libya’ya insansız hava aracı gönderildiğini, Mısır’dan hareket olduğunu, ülkede Sudan’dan ve Rusya’dan paralı askerlerin bulunduğunu ve Türkiye’nin de Libya’ya asker gönderdiğini sözlerine ekledi.