BM’den Kuzey Kore’ye sert eleştiri

BM’den Kuzey Kore’ye sert eleştiri

Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore’nin yer altı nükleer denemesini sert bir dille eleştirdi. BM Genel Sekreteri Bak Ki-moon, Kuzey Kore’nin uluslararası silahsızlanma çabalarını baltalamakla itham etti.

Ban Ki-mun, yaptığı yazılı açıklamada, ‘‘6 Ocak’ta, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore-DPRK) tarafından yapıldığı ilan edilen yeraltı nükleer denemesi derinden rahatsız edici. Bu test, Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararlar ile uluslararası toplumun bu tür faaliyetleri durdurma çağrılarına karşı bir ihlaldir. Bu aynı zamanda nükleer teste karşı uluslararası normların ciddi ihlalidir’’ dedi.

BM Genel Sekreteri Ban, nükleer testin uluslararası hukuku çiğnemesi gibi bölgesel güvenliği de riske ettiğini söyledi. Ban, ‘‘Bu hareket (nükleer test), bölgesel güvenliği son derece istikrarsızlaştırıcı ve uluslararası silahsızlanma çabalarını baltalıyan bir durum’’ diye konuştu.

Kuzey Kore’den bu tür faaliyetlerinin durdurması çağrısında bulunan Ban, DPRK’den nükleer silahlardan arındırma anlaşması yükümlülüklerini de yerine getirmesini istedi. Ban, uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği içinde gelişmeleri izlemeye devam edeceklerini kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.