BM’den IŞİD mağdurları için büyük yardım operasyonu

BM’den IŞİD mağdurları için büyük yardım operasyonu

Birleşmiş Milletler, selefi Irak Şam İslam Devleti tehdidi sebebiyle Irak’ta evlerini terk etmek zorunda kalan siviller için son yılların en büyük yardım operasyonunu başlatıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), IŞİD vahşetinden Irak’ın kuzeyine sığınan 500 bin üzerinde Iraklıya önümüzdeki 10 gün boyunca  Türkiye, Ürdün, İran ve Dubai üzerinden yardım malzemesi taşıyacak. UNHCR sözcüsü Adrian Edwards, bugün başlayacak operasyonda Ürdün’ün Akabe limanından uçakla Erbil’e çadır ve yardım malzemesi taşınacağını açıkladı. Türkiye ve Ürdün’den karayolu konvoylarıyla, Dubai’den de önce İran’a gemilerle getirilecek malzemelerin yine karayoluyla Kuzey Irak’ta yardım eli bekleyen mağdurlara götürüleceğini aktardı. Edwards, dün Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, operasyon için, “Bu çok çok önemli bir yardım hamlesi ve benim uzun bir süre için hatırladığım en büyük yardımlardan biri.” dedi. BM rakamlarına göre haziran ayından bu yana IŞİD saldırıları dolayısıyla aralarında Türkmenler, Araplar, Hıristiyanlar ve Ezidiler gibi farklı etnik ve dinî gruplara ait yaklaşık 1,5 milyon  Iraklı evlerini terk etti.

IŞİD ile Irak ordusu arasındaki çatışmaların devam ettiği ülkede, hükümete bağlı birliklerin, eski diktatör Saddam Hüseyin’in memleketi Tikrit taarruzu, örgüt militanlarının sert direnişiyle karşılaştı. Musul barajının geri alınmasının verdiği moralle Tikret’e doğru harekete geçen ordu, IŞİD’in ağır makineli silah ve havan topu saldırılarının ardından durmak zorunda kaldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.