BM’de tartışmalı uluslararası adalet toplantısı

BM’de tartışmalı uluslararası adalet toplantısı

BM Genel Kurul Başkanı Vuk Jeremic, geçen hafta Genel Kurul’da düzenlenen ve ABD, Kanada ile Ürdün’ün boykot ettiği uluslararası ceza mahkemelerine ilişkin toplantıyı savundu.


Jeremic, geçen hafta düzenlenen “Uluslararası Ceza Mahkemelerinin Uzlaşmadaki Rolü” konulu toplantıya ilişkin BM içinde ve üye devletler arasında “yanlı davrandığı” eleştirilerinin artması nedeniyle basın toplantısı düzenledi.


Toplantı için 193 ülkeye de aynı davetiye mektubunu gönderdiğini anlatan Jeremic, sadece iki ülkenin toplantıyı “açık bir şekilde” boykot ettiğini söyledi.


Jeremic, aralarında Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Sang-Hyun Song ve İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Kenneth Roth’un da olduğu 11 üst düzey yargıç ya da ilgili uzmanı panelde konuşmak için davet ettiklerini ifade ederek, bazılarının daveti kabul etmediğini, bazılarının ise önce kabul edip sonradan iptal ettiklerini kaydetti.


Baskılara boyun eğmeyerek toplantıyı düzenlediğini savunan Jeremic, BM’nin görevlendirdiği mahkeme başkanlarının BM’nin başlıca organlarından Genel Kurul’un davetine icabet etmemelerini doğru bulmadığını bildirdi.


Ürdün’ün öncülük ettiği boykot çağrılarına önemli bir destek verilmediğini anlatan Jeremic, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği’nden de boykot çağrısının destek bulamadığını dile getirdi.


Geçmişte yaşananları savunmadığına işaret eden Jeremic, “Avrupa tarihi trajedilerle dolu. Sırp parlamentosu yaşananlar dolayısıyla özür diledi” dedi.

        

“Uzman değillerdi”

        

Jeremic, Srebrenitsa Anneleri Derneği’ne toplantı kapsamında söz hakkı vermemesine ilişkin eleştirileri de “Paneli bu konunun uzmanlarını konuşturmak istediğim için düzenledim” diyerek yanıtladı.


Bu tutumunu, “Eğer onlara (Srebrenitsa Anneleri Derneği) söz hakkı versem bütün kurbanlara söz hakkı vermem gerekirdi” diyerek savunan Jeremic, derneğin başvuruyu çok geç yaptığını da iddia etti.


Sırbistan’dan benzeri bir sivil toplum kuruluşunun vize alamadığı için BM’ye gelemediğini bildiren Jeremic, “Kayıplarına saygı gösteriyorum ama bu konuda konuşacak uzmanlığa sahip değiller” ifadesini kullandı.


Jeremic, Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç’in salondan çıkarıldığının farkında olmadığını belirterek, “Kendisi pankart açmış, güvenlik görevlileri de kurallara aykırı davrandığı için dışarı çıkmasını istemiş. Kuralları ben koymadım. Uygulamasını da ben takip etmiyorum. Olay anında bilgim yoktu” değerlendirmesinde bulundu.


Jeremic, “Aşırı milliyetçi Sırp Devlet Başkanına uluslararası ceza mahkemesini eleştirmesi için neden zemin hazırladığı” sorusu üzerine de bütün devletlere aynı davetiyeyi gönderdiğini, devlet başkanı düzeyinde sadece Bosna Hersek ve Sırbistan’dan konuşma talebi geldiğini söyledi.


Konuşmasında eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni “taraflı davranmakla” suçlayan Jeremic, “bazı suçluların hiç ceza almadığını”, bunların da tartışılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.