BM’de şok, Afrika Barış Gücü Başkanı görevden alındı

BM’de şok, Afrika Barış Gücü Başkanı görevden alındı

Birleşmiş Milletler (BM), tecavüz, adam öldürme de dahil olmak üzere bir takım suistimal iddiaları üzerine Orta Afrika Cumhuriyeti’nde görev yapan BM Barış Gücü Misyonu’nun (MINUSCA) Başkanı’nı görevden alındı.

Yaşanan gelişmeler karşısında ‘‘yeter artık’’ şeklinde bir tepki veren BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Barış Gücü Misyonu Başkanı Babacar Gaye’yi görevden aldı.

Senegal asıllı diplomatın istifasını kabul ettiğini ve görevine son verildiğini açıklayan Ban, MINUSCA ve dünya genelindeki diğer BM barış gücü misyonları hakkında ileri sürülen iddiaların görüşülmesi için yarın (Perşembe) BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdığını açıkladı.

Ban, MINUSCA Başkanı Babacar Gaye’nin istifasını kabul ettiğini belirterek, ‘‘Üzüntümü, utancımı ve ne kadar kızgın olduğumu dile getirmekte zorlanıyorum’’ dedi.

BM adına bu kurumu temsilen birilerinin cinsel istismar gibi yüz kızartan suçlarına dair raporları okumaktan dolayı üzüntü, utanç ve kızgınlık duyduğunun altını çizen Ban, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşananları hakkında son gelişmeleri Salı günü duyduğunu dile getirdi.

Olayın geçen hafta BM yetkililerine ulaştırıldığı ancak Genel Sekreter’in bu hadiseden önceki gün haberdar edildiği de kaydedildi.

Ban,  “İnsanlara güven yerine korku veren bir eylemi tolere edemem’’ şeklinde tepkisini gösterdi.

Güvenlik Konseyi özel toplantısında dünya genelinde görev yapan BM’ye bağlı barış gücünün misyonlarının sorumluluklarının masaya yatırılacağını ifade eden Ban,  hazırlanan raporlar eşliğinde iddialar üzerine kararlı şekilde gidilip, ele alınacağını söyledi.

Cinsel istismar suçlamasının yalnızca bir BM barış gücü misyonu ile sınırlı olmadığını belirten Ban,  “Cinsel sömürü ve istismar belası küresel ve sistematik bir sorundur” dedi.

Ban, olayın soruşturulmasına yardımcı olmaları için kurbanları ifade vermeye davet ederek, ‘‘Bu olaydan utanç duyacak olanlar failleridir” ifadesini kullandı.

BARIŞ GÜCÜ İLE İLGİLİ 57 SUÇLAMA SÖZ KONUSU

Babacar Gaye’nin görevden alınması için BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, ‘‘eşi görülmemiş’’ bir durum diye niteledi.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasında yaşanan çatışmaları durdurmakla görevli BM barış gücü misyonu 2014 yılının Nisan ayında kurulmuştu. Ban tarafından geçen yılın Temmuz ayında bu ülkedeki barış gücü başkanlığına getirilen Gaye, BM tarihinde bu görevinden alınan ilk misyon başkanı olarak değerlendiriliyor.

BM barış gücü görevlileri hakkında 57 suçlama bulunuyor. Bu suçlamaların 11 tanesi ise cinsel istismar ile ilgili.

Sözcü Dujarric, 57 suçlama ile ilgili olarak kaç barış gücü görevlisinin buna dahil olduğunu henüz bilmediklerini ve soruşturmanın bir yıldan biraz daha fazla sürebileceğini söyledi.

OLAYI GÜN YÜZÜNE ÇIKARAN ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ OLDU

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde BM adına yaşanan yüz kızartıcı gelişmeyi Uluslararası Af Örgütü gün yüzüne çıkardı. Örgüt, barış gücü görevlilerinin bu ay 16 yaşında bir çocuk ve babasının MINUSCA da görev yapan askerler tarafından öldürüldüğünü rapor etmişti. Yine Örgüt, MINUSCA askerlerinin 12 yaşındaki bir kız çocuğuna da tecavüze ettiğini önceki gün açıkladığı raporla kamuoyuna duyurmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.