BM’de artık Filistin bayrağı da dalgalanacak

BM’de artık Filistin bayrağı da dalgalanacak

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, üye olmayan gözlemci ülkelerin bayraklarının da BM Genel Merkezi’nde dalgalanması tasarısını büyük çoğunlukla kabul etti.

İsrail ve ABD’nin de aralarında olduğu 7 ülkenin karşı çıktığı tasarıda 119 ülke ‘evet’ oyu kullanırken 45’i de çekimser kaldı. Karar, Vatikan ve Filistin’in bayraklarını BM’de dalgalanmasına imkan veriyor fakat Vatikan şimdilik bu hakkı kullanmayı düşünmüyor.

Ortadoğu’da barış görüşmeleri tıkanmışken Filistin 2012’de BM Güvenlik Konseyi’nden sembolik bir tanıma elde etmiş, ardından da BM kurumlarına üyelik ve uluslararası anlaşmalara taraf olmasının yolu açılmıştı.

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, şiddetten uzak durarak başlattıkları siyasi ve barışçıl süreçte elde ettikleri bu kazanımın Filistin halkı ve liderliğine kalıcı barış için umut verdiğini söyledi.

İsrail Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın BM’ye bayrak çekerek şov yapmak istediğini iddia etti. Abbas’ın 30 Eylül’de BM Genel Kurulu’na hitap ettikten sonra Filistin bayrağını göndere çekmesi bekleniyor.

ABD’nin Daimi Temsilcisi Samantha Power ise Ortadoğu sorununa iki devletli çözümü desteklediklerini fakat tarafların yapıcı ve sorumlu adımlar atması gerektiğini söyledi.

BM Genel Kurulu, kararın uygulanması için BM Genel Sekreterliği’ne 20 gün süre verdi. Karar bağlayıcı olmasa da BM’nin buna uyacağı belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.