BM: Yemen için acil 1.6 milyar dolar lazım

BM: Yemen için acil 1.6 milyar dolar lazım

Yemen’de üç aydır devam eden iç savaş, nüfusun yüzde 80’ini yardıma muhtaç hale getirdi.

Ailelerin gıda bulmakta zorlandığını duyuran BM, ülkedeki insanî krizin giderilebilmesi için acilen 1,6 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Güney’de ise altyapının çökmesi nedeniyle ‘Dang humması’ salgını binlerce kişiyi etkiledi.

Birleşmiş Milletler, Yemen’de iki ayı aşkın bir süredir devam eden Suudi Arabistan operasyonu ve iç savaş nedeniyle ortaya çıkan insani felaketin giderilebilmesi için acilen 1,6 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Ülke nüfusunun yüzde 80’ine tekabül eden 21 milyon Yemenlinin bir şekilde yardıma muhtaç olduğunu belirten BM Sözcüsü Jens Laerke, BM Yardım Koordinatörü Stephen O’Brien’in bağış verenlere yeni bir yardım çağrısı başlattığını belirtildi.

Yaşanan insani kriz nedeniyle ülke genelinde ailelerin gıda bulmakta zorlandıklarını ifade etti. Uluslararası yardım kuruluşları ve Yemenli sağlık yetkilileri ise iç savaşın altyapıyı çökertmesi nedeniyle başta ülkenin güney kesimleri olmak üzere pek çok yerde binlerce kişinin ‘Dang humması’ salgınından etkilendiğini aktardı.

Yetkililer, özellikle liman şehri Aden’de toplanmayan çöplerin oluşturduğu yığınlar, arıtılmayan atık sular ve yüksek hava sıcaklığı nedeniyle salgının hızla yayıldığını bildirdi. Dang humması hastalığı, şiddetli karın ağrılarına, kusmaya ve nefes alma güçlüklerine sebep olurken özellikle çocuklar için ölümcül de olabiliyor.

BM, Yemen’de başkent Sana’yı ele geçirdikten sonra güneye doğru ilerleyen İran destekli Husi milislerine karşı Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları başladığı 19 Mart’tan bu yana yarım milyon kişinin evlerini terk ettiğini belirtiyor.

Husiler ile Devlet Başkanı Mansur Hadi’ye sadık ordu birlikleri ve aşiretler arasında devam eden çatışmalarda son rakamlara göre binden fazla sivilin öldüğü ifade ediliyor. Öte yandan, taraflar Cenevre’de BM arabuluculuğunda Ramazan ayı boyunca sürecek bir insanî ateşkes planını tartışmak için bir araya geldi.

Taraflar müzakerelere katılacak heyetlerin üye sayısında dahi uzun süre uzlaşamazken, müzakereden somut bir ateşkes kararı çıkmadı. Birleşmiş Milletler’in Yemen temsilcisi İsmail Ould Şeyh Ahmed ise tarafların 2216 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararları kapsamında ateşkes yapmak ve sahadaki güçlerini geri çekmek için “prensipte” anlaştıklarını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.