BM: Ukrayna iç savaşı, bir milyon kişiyi evinden etti

BM: Ukrayna iç savaşı, bir milyon kişiyi evinden etti

Ukrayna’da süren iç savaşta insanî şartlar giderek kötüleşirken Ukraynalı siviller çatışma bölgelerinden kaçarak ülke içinde başka bölgelere ya da komşu ülkelere sığınıyor. Evlerini terk edenlerin sayısının bir milyonu aştığını söyleyen  BM, çok daha fazla Ukraynalının mülteci konumuna düşmesinden endişe ediyor.

Ukrayna’nın doğusunda ordu birlikleriyle Rus yanlısı ayrılıkçı milisler arasındaki çatışmalar şiddetlenirken Birleşmiş Milletler, iç savaş nedeniyle evlerini terk eden Ukraynalıların sayısının bir milyonu aştığını açıkladı. Cenevre’de dün basın toplantısı düzenleyen BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yetkilileri, 814 bin kişinin şu anda Rusya’da bulunduğunu, ülke içinde göç edenlerin sayısının da son üç haftada ikiye katlanarak 260 bine ulaştığını aktardı. BM’ye göre kimi Ukraynalı mülteciler ise Belarus, Moldova ya da AB ülkelerine sığındı. BMMYK’nın Avrupa bürosunun direktörü Vincent Cochetel, devam eden çatışmalar nedeniyle çok daha fazla Ukraynalının mülteci konumuna düşmesinden endişe ettiklerini ifade etti.

Rusya askerî doktrinini yeniliyor

Batılı ülkeler ve Kiev yönetimi tarafından isyancılara askeri destek vermekle suçlanan NATO’nun Doğu Avrupa’daki müttefiklerini Rusya’nın saldırganlığından korumak için acil müdahale gücü oluşturma kararı vermesinin ardından Moskova askeri doktrinini değiştirme kararı aldı. Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Mihail Popov, giderek daha fazla Ukrayna’daki sıcak çatışmanın tarafı olarak görülen Moskova’nın aldığı bu kararda Ukrayna’nın tarafsız statüsünde değişiklik kararı alması ve NATO’nun Rusya sınırında yeni askeri üsler kuracağı yönündeki açıklamalarının etkili olduğunu söyledi. ABD ve NATO’nun attığı adımların Rusya ile ilişkileri daha da kötüleştirdiğini ifade eden Popov, “Rusya’nın NATO ile ilişkileri açısından ittifakın sınırlarımıza doğru genişlemesi kabul edilemez.” uyarısında bulundu. Rusya’nın yeni doktrininde silah ve diğer askeri mühimmat üretiminde daha bağımsız bir yapı öngöreceğini vurgulayan Popov, “Hayat Batılı ortaklarımızın güvenirliliğinin geçici olduğunu gösteriyor. Maalesef tüm bunlar siyasi gelişmelerle ilgili.” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna ordusunun Rus yanlısı milislere karşı ilerleyişi son günlerde tersine dönerken Kiev, bunun sorumlusunun bölgeye asker ve silah akışını hızlandırdığını iddia ettiği Rusya olduğunu savunuyor. Moskova, bu iddiaları reddederken Ukrayna Güvenlik Konseyi Sözcüsü Andriy Lysenko, Rus askerlerinin isyancıların kontrolündeki iki büyük şehirde tespit edildiklerini iddia etti. Lysenko, son 24 saatte hayatını kaybeden Ukrayna askerlerinin sayısının ise 15 olduğunu açıkladı. Novoazovsk kasabasının isyancıların eline geçmesi sebebiyle kritik önemdeki liman kenti Mariupol’un da tehlikeye girdiği belirtilirken Lysenko bölgede süren çatışmalarda Rus yanlılarına ağır kayıplar verdirdiklerini savundu.
Yeni AB yaptırımları masada
Ukrayna’nın doğusunda devam eden karışıklığın ardındaki asıl gücün Rusya olduğuna inanan AB ülkeleri, yeni bir yaptırım paketini tartışıyor. Yeni pakette, Rus bankalarına yönelik finansal kısıtlamalar ve Rus devletinin sahibi olduğu şirketlere karşı geniş çapta yaptırımlar öngörülüyor. Bunun dışında ise Avrupa vatandaşlarının yeni Rus devlet tahvillerini almalarının engellenebileceği konuşuluyor. Ayrıca Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya AB ülkelerine girme yasağı getirilmesi de gündemde.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.