BM, Türkiye ile PKK’yı masaya çağırdı

BM, Türkiye ile PKK’yı masaya çağırdı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türk hükümetine ve PKK’ya seslenerek sorunları diyalogla çözme çağrısında bulundu.

Türkiye ile ABD arasında IŞİD’e yönelik hava saldırıları konusunda varılan anlaşmanın BM’in Suriye’deki politik çözüm arayışlarına yansıması olup olmayacağı sorusuna Ban, bölgede cereyan eden her olayın bir diğerine etkisi olduğunu vurguladı.

Ban, “Her şeyden önce, bölgedeki bütün durumlar, sorunlar  bu nedenle kapsamlı bir strateji ile ele alınmalı, birlikte hareket edilmeli. Bu çok önemli. Bildiğim kadarıyla Türk ve PKK konularıda bu durumda. Başbakan [Ahmet] Davutoğlu Pazar günü beni telefonla arayarak, kendi tutumlarını anlattı. Türk Hükümetine göre, PKK’ya karşı aldığı tavır, BM 51. şartı hükmü gereği ve kendisini savunma hakkı olarak izah etti” dedi.

Türk halkı ve hükümetine terör saldırılarında şehit olanlar için taziyelerini yineleyen Ban, PKK’yı da düzenlediği terör saldırıları nedeniyle kınadı.

Davutoğlu ile görüşmesinde sorunun çözümü için Türkiye’nin yeniden PKK ile masaya oturup oturmayacağı konusunda diyalogları olup olmadığı sorusuna Ban, “Türkiye tarafının BM şartı uyarınca savunma gereği ile harekete geçtiğiniz biliyoruz bana anlatılandan. Başbakan Davutoğlu’nun bana izahı bu yönde oldu… Birleşmiş Milletler olarak ve şahsım her ne şartta olursa olsun geçmiş ve bugünkü sorunların diyalog yoluyla, barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiği tavsiyesi ve çağrısı yapıyorum” diye yanıtladı.

Türkiye ile Amerika’nın Suriye sınırları içinde yapacağı hava harekatının tarafları çözüm masasına getirip getirmeyeceği yolundaki soruya Ban, “Bu durumu çok ciddiyetle ele almamız gerekir. Suriye’de dört buçuk yıldır yaşanan kriz aşırılık ve terörizme mükemmel bir zemin sağladı. Suriye krizinde aşırılık ve terörizm en öncelikli çözüm arayan sorunlardan birisi. Bu nedenle uluslararası toplumun bu konuyu birlikte ele alması çok önemli” şeklinde cevap verdi.

İRAN, SURİYE’DE YEMEN’DE KRİTİK ROLE SAHİP ÜLKE

İran ile P5+1 tarafından varılan nükleer anlaşmanın Suriye’deki çatışmalara etkisinin olup olmayacağı sorusuna Ban, bu anlaşmanın İran’ın uluslararası toplumla ortak hareket etmesi adına büyük imkan sağladığını dile getirdi.

İran’ın anlaşma ile üzerine düşen vazifeleri yapması gerektiğini hatırlatan Ban, uluslararası toplumun Tahran’a karşı gösterdiği anlayış, çaba ve dayanışma sayesinde olumlu bir hava yakalandığını vurguladı. Ban, varılan bu olumlu havayı İran’ın yalnızca nükleer anlaşmada değil aynı zamanda Suriye, Yemen konularında da iyi değerlendirmesi yolunda çağrıda bulundu.

Ban, “İran birşey yapmaz ise bizlerde (uluslararası toplum adına) bir şey yapamayız. Benim onlara mesajım (İran’ı kast ediyor) politik alanda böylesine iyi bir ortamı neden tüm sorunların çözümünde tabii Suriye’deki, Yemen’deki durum başta olmak üzere kullanmadıkları? İran bölgede son derece önemli bir aktör” diye cevap verdi.

BM, SURİYE SORUNUNA YENİ BİR GİRŞİM BAŞLATMA AŞAMASINDA

New York’ta BM Genel Merkezi’nde basının karşısına çıkan Ban, Suriye’deki son gelişmeler hakkında BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) bilgi verdiğini dile getirdi. Suriye’de durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini anlatan Ban, “Ciddi finansman sıkıntısı ve erişim güçlükleri ortasında, Birleşmiş Milletler milyonlarca insana hayat kurtaran desteği sağlamaya devam etmeye çalışıyor” dedi.

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile birlikte Suriye’deki son gelişmeleri BMGK da aktardıklarını belirten Ban, Konseye, Cenevre Sözleşmesi’nin işlerliği yolunda bir plan üzerine çalıştıklarını dile getirdi. Bu planın Konsey üyeleri tarafından güçlü şekilde desteklendiğini aktaran Ban, atılacak adımla üçüncü ülkelerle, uluslararası topluma bölgede şiddeti azaltma ve çatışmayı sona erdirme adına önemli görevler düşeceğini söyledi.

Suriye’de savaşan yabancı askerler ile silah sevkıyatının durdurulması çağrısını yineleyen Ban, İran ile uluslararası toplumun vardığı anlaşmayı sağlayan olumlu siyasi dinamizmin Suriye sorunu içinde oluşturulabileceğini kaydetti. Ban, tüm taraflara Suriye Özel Temsilcisi’nin planını desteklemeye çağırdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.