BM, Suriye’de güvenli bölge kurulmasını istedi

BM, Suriye’de güvenli bölge kurulmasını istedi

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye’de güvenli bölge kurulmasını istedi. Mistura, tampon bölge için ise Halep’in uygun olabileceğini söyledi.

Suriye’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve diğer terörist grupları durdurabilmek için güvenli bölge kurulmasının gerekli olduğunu aktaran Mistura, ‘‘Suriye içinde güvenli bölge kurulabilmesi için çalışıyoruz.’’ dedi.

BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirme toplantısından sonra New York’ta gazetecilere kısa bir açıklama yapan Mistura, ‘‘Elinde bir barış planı yok. Zaten konumum da buna müsade etmiyor ancak elimde bir ‘eylem’ planı var.’’ şeklinde konuştu.

Güvenli bölgenin kurulmasının politik çözüm sürecinin de ilk aşaması olabileceğini belirten Mistura, bu eylem planının önce yerel sonra bölgesel ve ardından da ülke geneline yayılabileceğini ifade etti.

Yakında Şam’a gideceğini belirten Mistura, eylem planını Suriye lideri ile de görüşeceğini söyledi.

SURİYE TAMPON BÖLGEYE ‘‘EVET’’ DEDİ

Mistura’nın kısa konuşmasının ardından gazetecilere bilgi veren Suriye’nin BM Büyükelçisi Dr. Beşşar Caferi, Mistura’nın ortaya koyduğu tampon bölge önerisine ülkesinin olumlu baktığını dile getirdi. Caferi, tampon bölgenin hayata geçirilebilmesinin Türkiye başta olmak üzere Suudi Arabistan ve Ürdün’ün ülkesindeki terörist grupları finanse etmekten vazgeçmeleri ile mümkün olacağını söyledi. Türkiye’yi açıklamalarında sert bir şekilde eleştiren Dr. Caferi, ‘‘Ankara, Suriye’de şiddeti körükleyerek uluslararası hukuku çiğniyor.’’ dedi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, basına verdiği demeçte ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in, ülkesindeki IŞİD gibi diğer aşırı terörist grupların çıkarılması durumunda muhaliflerle politik süreci müzakere etmeye hazır olduğunu kendisine söylediğini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.