BM: Suriye’de ölenlerin saysı açıklanan resmi rakamdan fazla

BM: Suriye’de ölenlerin saysı açıklanan resmi rakamdan fazla

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’deki iç savaşta ölenlerin sayısının resmi olarak açıklanan rakamdan daha fazla olduğunu bildirdi.

BM Genel Sekreteri ve BM İnsani İşler ve Acil Yardım Koordinatörü Valeri Amos’un Yardımcısı Kyung-wha Kang, BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye’deki gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Kang, Suriye’deki iç savaşta ölenlerin sayısının açıklanan resmi  rakamlardan daha fazla olduğunu söyledi. Kang, ‘‘Son altı ay içinde, Suriye halkının durumu daha da kötüleşmiştir. Şiddet ve çatışmalarda kadın, çocuk ve erkeklerin ölümü hız kesmeden devam ediyor.’’ dedi.

Suriye’nin sosyal ve ekonomik yapısının paramparça olduğuna işaret eden Kang, ‘‘İnsan hakları dernekleri ve çeşitli kaynaklardan toplanan verilere göre, geçtiğimiz temmuz ayında binin üzerinde sivil ölüm ve yaralanmalar olmuştur. Suriye’de sivillere yönelik çatışmanın başlamasından bu yana özellikle geçtiğimiz ay üzücü hadiselerle dolu. 22 Ağustos’ta, İnsan Hakları Yüksek Komiserliği çatışmalarda ölenlerin sayısını güncelleyerek yayınladı. Bu verilere göre ölenlerin sayısı Nisan 2014’e kadar 191 bini buldu. Ancak bu sayı minimumu ifade ediyor. Gerçek ölü sayısının çok daha fazla olması muhtemeldir.’’ dedi.

Kang, Şam hükümetinin Dera, Hama ve İdlip şehirlerinde varil bombalarının gelişi güzel kullanmasından dolayı çok sayıda sivil can kaybı yaşandığını ifade etti. Hükümetin 22-31 Temmuz tarihleri arasında Dera’da 30 varil bombası atması sonunda 5’i çocuk olmak üzere 10 sivilin yaşamını yitirdiğine işaret eden Kang, muhaliflerinde yine sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırılarına devam ettiğini dile getirdi. ‘‘Sivillerin toplu olarak cezalandırılmasıyla uluslararası insani hukukun en temel ilkeleri Suriye’de alenen ihlal edilmeye devam ediyor.’’ diyen Kang, Halep’te neredeyse bir milyon kişinin şehrin alt yapısına yapılan saldırılar nedeniyle su sıkıntısı çektiğini vurguladı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’in Suriye’nin orta kesimlerinde şiddet ve vahşetini arttırarak devam ettiğine işaret eden Kang, ‘‘Örgüt savunmasız sivillere saldırmaya devam ediyor. Son iki hafta içerisinde El-Şeidaat Arap kabilesinin 700 kadar üyesini öldürdü ya da kaçırdı. Bazılarını ise çarmıha gererek öldürdü. Raporlarda ayrıca aşiretten kaçırdıkları kadınları da Irak pazarlarında satıtıkları belirtilmekte.’’ dedi.

Kang, BM Güvenlik Konseyi’nin 6 ay önce aldığı 2165 sayılı karar ile Suriye’de sivillere yönelik yapılan yardımların ulaştırılmasında olumlu gelişmeler sağlandığını da bildirdi. Kang, Irak sınırı dışında Türkiye, Lübnan ve Ürdün’deki sınır kapılarından Suriye içlerine yardım sevkiyatının sürdüğünü söyledi. Ancak Kang, Halep, Dera, İdlip ve Şam’ın bazı bölgelerine insani yardım ulaştırmada hala ciddi sıkıntıların mevcut olduğunu kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.