BM: Suriye’de kırmızı çizgi geçildi

BM: Suriye’de kırmızı çizgi geçildi

Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Suriye’de kırmızı çizğinin hali hazirda geçildiğinin altını çizdi. Pinheiro ayrıca Suriye’de taraflara daha fazla silah yardımının da savaşın bitirilmesine yardımcı olmayacağını dile getirdi.  

New York’taki BM Genel Merkezi’nde Güvenlik Konseyi’ne Suriye’deki araştırmalarının neticileri ile ilgili bilgi verdikten sonra basına değerlendirmede bulunan Pinheiro, Suriye’de çatışmalarda kırmızı çizgilerin ihlal edildiğini söyledi. Uluslararası toplumun Suriye’deki çatışmaları sonlandırmasında başarılı olmadığını, bunun neticesinde de insanlığı yara aldığını aktaran Pinheiro, ‘‘Taraflara silah sağlamak çatışmanın bitmesine katkı sağlayacağı bir yanılgıdır’’ dedi.

Suriye’de savaş suçu işlendiğine dair kimyasal silah kullanıldığı yolunda bir bulguya gerek olmadığını vurgulayan Pinheiro, ‘‘Çatışmalarda zaten insanlığa karşı fazlasıyla suç işlenmiş, insan hakları ihlalleri olmuş ve dolayısıyla savaş suçu da işlenmiştir’’ dedi.

Güvenlik Konseyi’nden Suriye’de yaşanılan trajedinin biran önce sonlandırılması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini isteyen Başkan Pinheiro, “Suriye’de çok sayıda kırmızı çizgi zaten geçilmiş durumda. Suriye’de savaş suçlarının işlenmiş olması uluslararası toplum ve Güvenlik Konseyi’nin harekete geçerek ateşkesi sağlamaları ve çatışmalara son vermeleri için önemli gerekçeler” şeklinde konuştu.

Suriye’deki sorunun tek çözümünün Cenevre Konferansı’ndan geçtiğini belirten Pinheiro, silah temin edilen tarafların insanlığa karşı suç ve savaş suçu işleyebilecekleri uyarısında bulundu.

ABD , Fransa ile İngiltere’nin Suriye’de kimysal silah kullanıldığına dair açıklamalarının hatırlatılması üzerine Pinheiro, ‘‘BM heyetinin Suriye’ye girmesine izin verilmiyor. Bu nedenle kimyasal madde ya da silahı kimlerin kullandığına, nerede ne zaman kullanıldığına, nereden temin edildiğine ilişkin bir şey söyleyemiyoruz” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.