BM Suriye’de kimyasal silah iddialarını araştıracak

BM Suriye’de kimyasal silah iddialarını araştıracak

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM’nin Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddialarını yerine araştıracağını söyledi.

 

Kimyasal silah kullanımının hangi şartlar altında olursa olsun çok büyük bir suç olacağını defalarca belirttiğini kaydeden Ban, “Kimyasal stokların güvenliğinden öncelikli sorumlu Suriye hükümetidir” dedi.


Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e birçok kez bu konuya ilişkin mektup gönderdiğini anımsatan Ban, Suriye rejiminden kimyasal silah kullanımı iddialarını araştırmak üzere resmi bir başvuru aldığını dile getirdi.


Bu iddiaların, BMtarafından araştırılması kararını verdiğini bildiren Ban, danışmanlarının Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer ilgili birimlerle inceleme modeli üzerinde çalışma halinde olduğunu ifade etti.


OPCW Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ve WHO Genel Direktörü Margaret Chan ile yakın diyalog halinde olduklarını dile getiren Ban, “Bu çalışmaların Suriye’deki kimyasal silahların güvenliğini sağlamasını ümit ediyorum” diye konuştu.


Araştırmanın misyonunun, Suriye hükümeti tarafından iddia edilen spesifik olayın incelenmesi olduğunu anlatan Ban, ancak başkakimyasal silah kullanımı iddialarının da farkında olduğunu söyledi.


Bu araştırma sırasında bütün taraflardan işbirliği istediklerini kaydeden Ban, bu kararını Güvenlik Konseyi ile de paylaşacağını belirtti.


Türkiye: memnuniyet verici


Dışişleri Bakanlığı da Suriye’de son dönemde rejim tarafından  kullanıldığı iddia edilen kimyasal silahların ciddiyetle araştırılması ve incelenmesi gerektiğini bildirdi.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, Suriye’de rejimin halka uyguladığı şiddet politikalarının her geçen gün yeni bir boyut kazandığına işaret edilerek, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye’deki kimyasal silah kullanımı iddiaları hakkında BM soruşturması başlatacağı yönündeki açıklamasının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.


Açıklamada, bu çerçevede, ilgili uluslararası kuruluşların da katkılarıyla, muteber, tarafsız ve bağımsız bir soruşturmanın süratle sonuçlandırılarak, neticelerinin uluslararası kamuoyuyla paylaşılmasının beklendiği kaydedildi.


Fransa ve İngiltere mektupla başvurdu


Fransa ve İngiltere’nin BM daimi temsilcilikleri BM Genel Sekreterliği’ne başvurarak Halep ve Şam’da kimyasal silah kullanıldığına ilişkin üç ayrı olayın araştırılmasını talep etti.


BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, basın brifinginde, İngiltere ve Fransa’nın başvurularına ilişkin mektupların ulaştığını, Genel Sekreter Ban’ın bunları değerlendireceğini söyledi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.